Dentiss Logo

Diş Eti Hastalıkları İçin Tanı Testi

Diş eti hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülüyor. Hastalıklara tanı koymak için var olan testler zaman alırken diş eti hastalıklarına yakalanma risklerinin tespiti konusunda yetersiz kalmakta. Bu ihtiyaçlarla yola çıkan İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi bir proje geliştirdi.
02.05.2019       15.39.23

Yaşam biçimi, genetik yatkınlıklarla birleşince birçok hastalığın sebebi haline geliyor. Diş sağlığında da durum farklı değil. Beslenme tarzından düzenli ağız bakımına, stresten diş hekimi kontrollerine kadar birçok faktör sağlıklı bir gülümseme üzerinde etkili. Diş eti hastalıklarının başlamasında ise en önemli faktör bakteriler olarak görülüyor.


İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi’nin birlikte yürüttükleri bir projeyle genetik etkenlerin diş eti hastalıkları üzerindeki etkisi üzerinde çalışıyor. İki üniversitenin çalışmaları sayesinde “Farklı Periodontal Hastalıklarda Tükürük Mikro RNA Profilinin Analizi” başlıklı bilimsel bir proje geliştirildi.


Çalışma ile hastalara hızlı şekilde tanı koymak mümkün olacak. Hastalara anında uygulanabilecek tanı testi ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını belirten Moleküler Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi N. Ozan Tiryakioğlu, “Hızlı ve güvenilir tanı testleri geliştiriyoruz” diyor.


Hastalara uygulanan güncel tanı testlerinin belirli bir süre gerektirdiğini söyleyen Dr. Tiryakioğlu, "Kronik diş eti hastalıkları ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri. Şu anda hastalara uygulanan testler hem zaman alıyor hem de diş eti hastalıkları konusunda özellikle de diş eti hastalıklarına yakalanma riskini belirleme açısından yetersiz kalıyor. Bu sebeple hastalarımıza anında uygulanabilecek testlere ihtiyaç duyuluyor. Projemizde elde edeceğimiz sonuçlar ile hastaya rahatsızlık vermeden uygulanabilen, hızlı ve güvenilir tanı testlerinin geliştirilmesini sağlayacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

  

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.