Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bulunan ve Genç Yeryüzü Doktorları’na
(Genç YYD***) üye öğrenciler, 2016 yılı Şubat ayının başında ihtiyaç sahibi çocukların diş tedavilerini gerçekleştirmek amacıyla bir projeye imza attı.
Projenin koordinatörlüğünü yürüten, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden Enver Nurlu, gönüllü hekimlerin yardımıyla kısa zamanda hızla ilerleyerek tedavi sürecine geçilen “Diş Dostum” isimli yardım çalışmalarının detaylarını Vestiyer Yayın Grubu’na anlattı:
“Diş Dostum” Projesi nasıl başladı?
Projemizin isminden de anlaşılacağı üzere, amacımız, ihtiyaç sahiplerinin tedavilerinin yanı sıra, onların “Diş Dostu” abi-ablaları olarak rol model vazifesini üstlenmektir. Bu sayede diş hekimliği korkusunun önüne geçmeyi, koruyucu diş hekimliği uygulamalarına sağlam bir zemin hazırlamayı, imkânları dolayısıyla sağlık hizmetlerine ulaşımı kısıtlı olan aileler ile mesleğinin sadakasını vermek isteyen hekimlerimizi bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Projemizin vizyonunu şekillendirirken, Sn. Mustafa Bekerecioğlu hocamızın da büyük destekleri olmuştur.
Başlamak için ihtiyaç sahiplerini nasıl belirlediniz?
Projemizin ilk hedef kitlesi olarak, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı Bünyesi'nde bulunan, yaşları 4-18 arasında değişen 60 çocuğun tedavilerini tamamlamayı amaçladık. Bu niyetle 3 adımdan oluşan (Tanışma, Tarama, Tedavi) bir proje modeli oluşturduk.
Tanışma etkinliğimizde, çocuklara diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemini anlatan bir sunumun ardından, interaktif olarak ağız-diş temizliği uygulamaları yaptık. Her çocuğun, doğru bir şekilde diş fırçası, macunu ve diş ipi kullandığından emin olduktan sonra, diş fırçası-macunu, kum saati, süt ve takip çizelgelerimizi dağıtarak, yeni bir buluşma sözü aldık. Bu etkinlikteki amacımız, diş fırçalama bilinci kazandırmanın yanı sıra, diş hekimlerinin aslında korkulacak insanlar olmadığı bilincini çocuklara yerleştirmekti.
Tanışma etkinliğimizden 3 hafta sonra, çocukların ağız muayenelerini gerçekleştirmek için yeniden Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı'na gittik. Fakültemiz 4. ve 5. sınıf öğrencileri, çocukların ağız muayenelerini ayrıntılı bir şekilde yaptıktan sonra uzman diş hekimlerimizden konsültasyon alarak her çocuk için bir tedavi planı oluşturdular. Muayenesi biten çocuklarımıza daha sonra koruyucu flor jel ve vernik uygulamaları yapılarak, hediyeleri verildi. Bu aşamada da pürüz yaşanmadan, çocukların tedavi planları çıkartılmış oldu. Bu süreçte projemizi duyan bazı diş hekimleri bizi arayarak, tedavi sürecinde gönüllü çalışmak istediklerini belirttiler.
Projemizin tedavi sürecinde, aciliyetlerine göre çocuklarımızı sıraya koyduk ve hastalarımızı, proje ekibinde gönüllü çalışan “diş dostlarına” paylaştırdık. Bizi arayan gönüllü hekimlerimizden randevu aldık ve çocukların ailelerini tedavi süreci hakkında bilgilendirerek kendilerinden katılım talep ettik. Ailelere, diş hekimine giderken eşlik ederek, danışmanlık yaptık. Tedavisi biten çocukların gönlünü almak için hediyeler verdik.
“Diş Dostum Olur musun?” büyüyerek devam edecek mi?
Şimdiye kadar 10 çocuğun tedavisi başladı, 5 tanesinde sona yaklaşıldı. Diş taşı temizliği, dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, ortodonti de dâhil olmak üzere, tedavilerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Sırasını bekleyen diğer çocuklarımızın ihtiyacı olan tüm tedavilerin gerçekleştirilmesi için gönüllü diş hekimlerini, heyecanımızı paylaşmaya davet ediyoruz.
***Genç YYD: Yeryüzü Doktorları (YYD)’nın bünyesinde yer alan Genç Yeryüzü Doktorları (Genç YYD); sağlık ihtisas alanı başta olmak üzere tüm fakültelerde, enstitülerde ve yüksekokullarda okuyan; gönüllü öğrencilerin ve genç mezunların oluşturdukları bir gençlik yapılanmasıdır.
Projeye destek vermek isteyen gönüllü diş hekimleri Enver Nurlu'ya 0507 200 99 90, Emine Özcan'a 0534 204 42 63 numaralı telefonlardan ulaşabilirler.
Haber: Elif Taman (Vestiyer Yayın Grubu)
Fotoğraf: Enver Nurlu