“Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği” Protokolü İmzalandı
Türkiye’deki ağız ve diş sağlığı temsilcileri, “Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği” çatısı altında 2026’ya kadar çürüksüz bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen deklarasyonu imzaladı.
27.08.2013
12.37.06
Diş çürüğünün oluşumunu durdurmak amacıyla dünyanın farklı ülkelerinden uzman diş hekimlerini aynı çatı altında buluşturan “Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği” (Alliance for a Cavity-Free Future / ACFF) grubunun temsilcileri, 26 Ağustos’ta İstanbul’da bir araya gelerek ağız ve diş sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirmek için oluşturulan deklarasyonu imzaladı. 101.’si 28-31 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya Diş Hekimliği Kongresi’nin (FDI 2013) öncesinde, ACFF Eş Başkanı Prof. Dr. Nigel Pitts ve Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel’in ev sahipliğinde buluşan kamu, meslek örgütü ve üniversitelerden ağız ve diş sağlığı temsilcileri; dünyada yaklaşık 5 milyar insanda görülen diş çürüğünün önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken deklarasyona imza attı.
“Hedef sıfır çürük” sloganıyla imzalanan Diş Çürüğüne Karşı Güç Birliği Deklarasyonu’yla; diş hekimliği fakülteleri ve meslek kuruluşlarının %90’ının 2015’e kadar diş çürüklerini önleme tedavisine yönelik yeni bir program geliştirilmesini desteklemesi ve birliğe üye ülkelerin 2020’ye kadar kapsamlı koruma ve tedavi sistemleri uygulaması hedefleniyor. Böylece, 2026 yılından sonra doğan çocukların hayatı boyunca diş çürüğüyle karşılaşmamasının sağlanması amaçlanıyor.
Deklarasyonun imza töreninde konuşan Prof. Dr. Nigel Pitts, diş çürüğünün bir hastalık olarak algılanmadığını belirterek, “Diş çürüğü, hem bireyler hem de ülkeler için büyük külfet oluşturan, ciddi bir sağlık sorunu. Gelecek nesillerde diş çürüğü görülmemesi için erken aşamalarda nasıl önlenebileceğine ilişkin toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Taner Yücel ise “Türkiye’de 5-9 yaş grubunda süt ve daimi dişlerde çürük dolgulu ve çekilen diş oranı 5,2 gibi çok yüksek bir seviyede. Orta yaş grubu insanlarda %70,7 olan diş çürüğü; 65-75 yaş grubunda ise %96,2’ye yükselmektedir. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de diş çürüğü ‘sessiz salgın’ olarak adlandırılabilir. Bu nedenle ülkemizde ağız diş sağlığı koruyucu uygulamaları, ancak ulusal bir proje ile planlanarak çözüme kavuşturulabilir” dedi.
Deklarasyonu imzalayanlar arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti/Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Aktören, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Blim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Yıldız, Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Üyesi Dr. Abdülkadir Haskoloğlu, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Toplum Ağız Diş Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gülçin Bermek, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Eden, Marmara Üniversitesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Yanıkoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Güçiz Doğan, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arlin Kiremitçi, Türk Diş Hekimleri Birliği Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyon Başkanı Dr. Ali Gürlek, Periodontolog Dr. Duygu İlhan ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Öcek yer alıyor.
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.