Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Dentsplyın Türkiyeden sorumlu Ülke Müdürü Harika Gökçesu. Istanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi mezunuyum. Bir süre dişhekimliği ile uğraştıktan sonra 1992 yılından beri dental endüstrinin içindeyim. Sektörün çeşitli kademelerinde çalışarak bu pozisyona geldim.
Genel olarak Dentsplyi kısaca tanıttıktan sonra, Dentsply Türkiye olarak dişhekimliği sektörüne yönelik faaliyetlerinizden söz eder misiniz?
Dentsply 1889da ABDde kurulmuş, yenilikçi, yüksek kalitede ve uygun maliyetli dental ürünler üreten bir şirketidir. 118 yıl içinde sürekli büyüyerek dünyanın en büyük dental şirketi olmuştur. Altı kıta üzerinde 22 ülkede ofisleri, 100ün üzerindeki ülkede bayileri aracılığıyla, çoğunlukla isimlerini çok iyi bildiğiniz ürünlerini dental profesyonellere ulaştırmaktadır. Ürettiğimiz yeni ürünlerin tüm dünyada dişhekimliğinin ilerlemesine büyük bir katkı sağladığı bir gerçektir.
Türkiyede giderek büyüyen ekibimizle dişhekimleri ve diş teknisyenlerine satış öncesi ve sonrası eğitim ve destek çalışmalarını yürütmekteyiz. Dental ürünler çok hızlı değiştiği ve geliştiği için biz gerek ürün gerekse yeni tekniklerin öğretilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunuyoruz. Zaten bu durum Dentsplyın Amerika, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde uyguladığı faaliyetlerle örtüşüyor.
Dentsply Türkiye, iki yıldır TDB ile birlikte Stajyer Öğrenci Programını gerçekleştiriyor. Öncelikli olarak bu organizasyonun nasıl doğduğunu ve amaçlarını anlatır mısınız? Stajyer Öğrenci Programı yöresel bir organizasyon mudur, yoksa Dentsplyin dünya çapında düzenlediği uluslar arası bir çalışma mıdır?
Dentsplyın Stajyer Öğrenci Programı ilk kez 1959 yılında ABDde, Amerikan Dişhekimleri Birliğinin 100. yıl kutlamalarına bir katkı olarak başlatıldı. Sürekli olması düşünülmüyordu ama program o kadar başarılı oldu ve beğenildi ki 48 yıldır kesintisiz devam ediyor. Günümüzde de altı kıtada 36 ülkede, her ülkenin dişhekimleri birliği ile bir arada yürütülen bir çalışmadır. Amaçları arasında dişhekimliği öğrencileri ile dental endüstri arasında bir iletişim başlatmak, öğrencileri bilimsel araştırmalara yöneltebilmek, geleceğin klinisyenlerinin yetişmesine katkıda bulunabilmek gibi nedenler sayılabilir.
Program özetle dişhekimliği fakültelerine yapılan davetle başlar. Her fakülte kendi adına yarışacak bir öğrencisini seçerek bu öğrencinin bir danışman öğretim üyesi gözetiminde bilimsel araştırma yapmasına olanak sağlar. Her okuldan gelen öğrenciler ilgili yılın Türk Dişhekimleri Birliği Kongresinin ilk gününde, üçü Türk ve biri yabancı olan bağımsız jüri üyeleri huzurunda projelerini sunarak yarışırlar. Birinci seçilen öğrenci o yılın Amerikan Dişhekimleri Birliği Kongresine katılarak projesini orada diğer ülkelerden birinci seçilmiş öğrencilerle bir arada sunma hakkı kazanıyor. Ayrıca birinci öğrencinin okulu ve danışman öğretim üyesi de çeşitli ödüllerle ödüllendiriliyor. Yarışmayı ikinci ve üçüncü olarak tamamlayan öğrencilere de para ödülleri verildi. Proje tamamen Türk Dişhekimleri Birliğinin denetimindedir. Öğrencilerin hazırladığı bilimsel çalışmalar da gerek konu gerekse çalışma yapılacak ürünler açısından tamamen serbesttir. Klinik veya temel bilimler dallarından istenilen bir konu seçilebilir. Yeni birçok ülkeden talep varken programın Türkiyede uygulanabilmesi, ülkemizdeki dişhekimliği eğitiminin istenen kalitede olmasıyla, TDBnin dişhekimlerinden aldığı destek ve yönetim kurulunun mesleki ve etik anlayışının gelişmişliğiyle ve tabii ki Dentsply Türkiye ekibinin böyle bir projeyi kotarabilecek profesyonellik ve standartlarda olmasıyla doğrudan ilgisi vardır.
Firma olarak dişhekimleri ve öğrencilere yönelik başka eğitim çalışmaları yapıyor musunuz?
Ofisimizde yaptığımız uygulamalı kursları üniversitelerde öğrencilerle birlikte de yapıyoruz. Bir iki fakülte dışında tüm fakültelerde öğrencilerin yeni ürün ve tekniklerden haberdar olmalarını ve bizzat kullanmalarını sağlıyoruz.