Sektörün nabzını tutan Vestiyer Yayın Grubu’nun düzenlediği ve uluslararası arenada Almanya menşeli Dental Tribune International’ın desteklediği Dental İstanbul Kongresi, bu yılki serisini de başarıyla tamamladı.
Bu yıl 10’uncu kez gerçekleştirilen, İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde 13-14 Ekim tarihlerinde organize edilen kongreye Türkiye’nin tüm bölgelerinden ve çeşitli ülkelerden çok sayıda akademisyen, diş hekimleri, diş teknisyenleri, yardımcı personeller, öğrenciler, sektör temsilcileri ve firmalar katıldı. Diş hekimleri için 12 bilimsel oturum ve dört uygulamalı kursa yer verilen kongrede diş teknisyenleri için toplam altı workshop ve üç kurs düzenlendi. Kongre kapsamında yardımcı personellere yönelik ise 3. Asisdent Ağız, Diş Sağlığı Sempozyumu yapıldı ve implantoloji ve cerrahi operasyonlara yönelik bir eğitim semineri verildi. Diş hekimlerinin muayenehane pratiklerine yardımcı olacak önemli konuları bünyesinde barındıran kongrenin konuşmacılarını alanlarında uzman isimler oluştururken kongre oturum, eğitim ve kurslarına 680 diş hekimi, 215 diş teknisyeni, 110 yardımcı personel ve 180 öğrencinin katıldığı belirtildi. Bunun yanı sıra sergi alanındaki ziyaretçi sayısının ise 940 diş hekimi, 580 diş teknisyeni, 180 öğrenci ile 550 şirket temsilcisi olmak üzere toplamda 2250 dental profesyonelin katıldığı öğrenildi.
Zengin bilimsel program, doyurucu bilgiler
Organizasyon, kongre merkezinin ana salonunda yerlerini alan 680 diş hekimine Dental İstanbul 2012 Kongre Başkanı Prof. Dr. Bülent Katiboğlu ve VESTA Eğitim Koordinatörü Dt. Mustafa Bekerecioğlu’nun yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından bilimsel oturumlara geçildi. Kongrenin ilk sunumunu “Adım Adım Gülüş Tasarımı” çatısı altında Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan gerçekleştirdi.
Yunanistan’dan Dental İstanbul Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan Dr. İllia Roussou’nun “İmplant Tedavisinde ve Sonrasında Bruksizmi Yönetmek” konusundaki sunumunu takiben Dr. Abdelsalam Elaskary “Estetik Bölgedeki Labial Kemik Defektlerinin Düzeltilmesinde Yeni Teknikler” hakkında diş hekimlerini bilgilendirdi. Verilen öğle yemeğinin ardından oturumlara Prof. Dr. Bilge Hakan Şen’in “Endodontide Lokal Anestezi: Neden Hala Uyuşmuyor?” sunumuyla devam edildi. VESTA’nın 2009 yılından bu yana Londra’da düzenlediği botoks ve dermal dolgu kurslarının eğitmenleri Dr. David Taylor ve Lady Lisa Moore ise “Botoks ve Dermal Dolgunun Kozmetik Dişhekimliğine Sunduğu Avantajlar”a değinerek “Mükemmel Somurtkanlık ve Mükemmel Gülüş” üzerine geniş katılımlı bir study club gerçekleştirdi. Taylor ve Moore, konu hakkındaki bilgi birikimlerini ve deneyimlerini katılımcı hekimlerle paylaşarak kongre katılımcılarından gönüllü iki diş hekimi üzerinde uygulama yaptı.
Diş hekimleri için bilimsel sunumlar, kongrenin ikinci gününde de devam etti. Dr. Roland Strietzel’in “Dental Alaşımlar ve Ağız İçi Salgılarıyla Etkileşimleri” hakkında Dental İstanbul Kongresi katılımcılarına yaptığı sunumun sonrasında Prof. Dr. Selim Pamuk “İmplant Uygulamalarında CAD/CAM Kullanımı ve Rehberli İmplantoloji” konusunda hekimleri bilgilendirdi. Kongreye İsrail’den konuşmacı olarak katılan Avi Cohen’in sunum konusu ise “Dijital Diş Hekimliği ve Üç Boyutlu Baskı Çözümleri” idi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Bülent Katiboğlu’nun implantoloji konusundaki bilgi birikimi ve deneyimleriyle aktardığı “Dental İmplantolojide Karşılaştığımız İyiler ve Kötüler: Son 25 Yıl” sunumundan sonra ilerleyen bilim sayesinde gündem oluşturan kök hücre hakkında Prof. Dr. Ayhan Bilir “Kök Hücre Teknolojisiyle Diş Elde Etmek Mümkün mü?” sorusunu yaptığı sunumla yanıtladı. Kongrenin son sunumunu ise Doç. Dr. Bülent Bayraktar hekimlere “Sağlığın İçin Hareketlen” diyerek gerçekleştirdi.
Yaptığı stand-up’larla beğeni toplayan Dt. Serdar Sıralar, bilimsel oturumların ardından “Gülmek Serbest” şovuyla Dental İstanbul Kongresi katılımcılarına eğlenceli dakikalar yaşattı.
Hekimlere yönelik kurslar tamamen doluydu
İstanbul’u dental dünyanın başkenti haline getirmeyi amaçlayan kongrede hekimlere yönelik kurslar da düzenlendi. Türkiye’nin protetik diş hekimliği uzmanlarından Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan’ın “Gülüş Tasarımında Porselen Lamina Veneerler” kursu, kongre süresince devam etti. 20 hekime yönelik sunum ve uygulama ile yapılan kursta hekimler; diş kesimi, ölçü alımı ve laminaların yapıştırılması konularında bilgilendirilerek porselen lamina veneerlerin gülüş tasarımında kullanımı hakkında püf noktaları öğrendi. Katılımcılar, bunları özel modeller üzerinde pratiğe dökme fırsatı da yakaladı. Ayrıca, kongrenin Akik Salonu’nda Dr. Burak Çankaya ve Dr. M. Ali Erdem, implantoloji başlığı altında “Tamamlayıcı İmplant Pratiği” kursunu katılımcı diş hekimlerine verdi.
Hekimlere yönelik bir diğer kursu, endodontinin uzman bilim insanlarından Prof. Dr. Bilge Hakan Şen verdi. 14 Ekim’de kongre merkezinin Akik Salonu’nda yapılan kursun ana temasını “Resiprokal Sistem Wave One” oluşturdu. Teorik ve pratik olarak iki aşamalı düzenlenen kursun içeriğini şu konular oluşturdu: Pratik kurs öncesi; genel genişletme ve şekillendirme kavramları, döner NiTi sistemler, endodontide resiprokasyon tekniği, etkin irigasyon yöntemleri ve güncel kanal doldurma teknikleriyle ilgili teorik eğitim. Pratik kurstaysa; önce şeffaf bloklarda, daha sonra ise çekilmiş ve giriş kavitesi açılmış dişlerde “glide path” sağlandıktan sonra Wave One tek eğe sistemi ile kanal genişletme ve şekillendirme yapıldı ve açılı tek kon tekniği ile kanallar dolduruldu.
Yine, Türkiye’nin değerli bilim insanlarından Prof. Dr. Selim Pamuk ve Prof. Dr. Aslan Gökbuget; Dental İstanbul 2012 Kongresi kapsamında, “Robotik/Rehberli İmplantoloji” kursuna imza attı. Kongrenin ikinci gününde 15 kişilik hekim kontenjanına verilen kurs, gittikçe daha fazla ilgi çekmeye ve daha çok diş hekimi tarafından kullanılmaya başlanan 'rehberli (guided) implantoloji' hakkında birinci elden bilgi edinmek isteyen hekimlerle yapıldı. Bunun yanı sıra, protetik diş hekimliği üzerine Atina Üniversitesi’nde çalışmalar yapan Dr. İllia Roussou, Turkuaz Salonunda hekimlere “Sentrik İlişki Sabitleme Apareyi” ile ilgili kurs verdi.
Teknisyenlere Uzmanlarından Kurs ve Workshop’lar
Kongrede diş teknisyenleri için çeşitli workshop ve kurslara da yer verildi. Diş teknisyeni Murat Çakmak’ın “Ön Dijital Laboratuvar İş Akışı ve Acil 8 Üye Laminate Veneerler” hakkında yaptığı workshop sonrasında protez uzmanı Dr. İlker Aslan “Ön Bölge Zirkon Estetiğinde Hekim ve Teknisyen Çalışması” sunumu yaptı. Yine kongrenin ilk günü diş teknisyeni Özcan Yıldırım’ın “Üç Boyutlu Makyaj Sistemi” üzerine verdiği kursun ardından diş teknisyeni Katarzyna Subotowicz ise “Ceramco 3 Uygulamaları” konusunda teknisyenlerle kurs yaptı.
Dental İstanbul 2012 Kongresi’nin ikinci gününde, diş teknisyenleri oturumları Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan’ın “Hassas Bağlantılar ve Tutucular” sunumuyla başladı ve diş teknisyeni Katarzyna Subotowicz’in “Zirkonyum Uygulamaları” sunumuyla devam etti. “Birbirimize Anlatamadıklarımız” başlığı altında workshop yapan diş teknisyeni Hakan Akbayar’ın ardından Dr. Can Aydoğan ve Yosuke Mineno ikilisi “Açık Yapılı CAD/CAM Sistemlerinde İş Akışı ve Uygulamaları” konusuna teknisyenlere sunumlarını gerçekleştirdi. Kongre Merkezi’nin Zümrüt Salonu’nda, kongrenin son günü boyunca ise diş teknisyeni Taylan Sarı “Vita VM9 Uygulamalı Kursu”na imza attı.
Dental Asistanlar Üçüncü Kez Sempozyumda Buluştu
Diş hekimliği sektöründe önemli yer edinen yardımcı personeller için de Dental İstanbul 2012 Kongresi kapsamında, konuları özenle hazırlanan sempozyum ve eğitim semineri düzenlendi. Kongrenin ikinci gününde sabah başlayan “3. Asisdent Ağız, Diş Sağlığı Yardımcı Personel Sempozyumu” öğlene kadar devam etti. Prof. Dr. Bülent Katiboğlu ve Prof. Dr. Serdar Üşümez’in yaptığı açılış konuşmalarının ardından 70 yardımcı personelin iştirak ettiği sempozyuma geçildi. İlk sunumu “Klinik Malzeme Alımı, Stoklanması ve Yönetimi” üzerine Dt. Sertaç Kızılkaya yaptı. Ardından Prof. Dr. Şükrü Şirin “Radyolojik Uygulamalar, Günlük Hayatımıza Etkileri ve Hamilelik” hakkında diş hekimi asistanlarını bilgilendirdi. “Diş Hekimi Yardımcılığının Yasallaşma Süreci” konusunda sunum yapan Prof. Dr. Gürhan Çağlayan’ın sonrasında Prof. Dr. İlter Uzel “Tarihten Günümüze Diş Hekimi Yardımcısının Artan Önemi”ne değinerek çeşitli bilgilendirmelerde bulundu. Sempozyumun son sunumunu, VESTA Eğitim Koordinatörü Dt. Mustafa Bekerecioğlu gerçekleştirdi. “Çapraz Enfeksiyonda Klinik Yardımcı Personelin Rolü” hakkında sunum yapan Dt. Mustafa Bekerecioğlu, sempozyumun ardından öğle yemeğinden sonra yardımcı personellere “İmplantoloji ve Cerrahi Operasyonlar Öncesinde Kliniğin ve Hastanın Hazırlanması” konulu bir eğitim semineri verdi. 30 yardımcı personelin katılımıyla kontenjanı sınırlandırılan seminerde konuya ilişkin terminoloji (dental implant terminolojisi, cerrahi terimler), cihazlar ve aletler (implant seti, cerrahi aletler, fizyodispenser ve başlıklar, piezzo cerrahi), sterilizasyon ve dezenfeksiyon, el yıkama, asepsi, antisepsi, hastanın operasyona hazırlanması gibi birçok başlık ele alındı.
Bilimsel Poster Sunumlarına da Yer Verildi
Kongre dâhilinde çeşitli poster sunumlarına da yer verildi. Vestiyer Yayın Grubu’nun sektöre yönelik uzun yıllardır yayınladığı yedi farklı dergiden biri olan akademik Türk Dişhekimliği Dergisi’nin Hakem Kurulu tarafından değerlendirilen poster sunumları, özel bölümlerde iki gün boyunca katılımcılara takdim edildi. Bilimsel poster sunumları; diş hekimliği alanında hazırlanmış araştırma, olgu sunumu, tercüme ve derlemeleri içerdi.
Firma stantları göz doldurdu
Bu yıl 10’uncu serisini düzenleyen Dental İstanbul’un fuar alanını yine firmalar renklendirdi. Ana salonun hemen yanında bulunan sergi alanında stant açan yaklaşık 70 firma; katılımcı akademisyen, diş hekimi, diş teknisyeni, öğrenciler ve ziyaretçilere iki tam gün boyunca diş hekimliği piyasasına sundukları yeni ürün, malzeme ve teknolojik cihazlarını tanıtarak satışlar yaptı. VYG dergilerine ‘fulpaket’ abonesi olan hekim ve teknisyenlerin ücretsiz katıldıkları kongreye, sadece firma stantlarını ziyaret etmek için de katılan çok sayıda sektör mensubu oldu.
Prof. Dr. Hakkı Tanyeri
Kongre; zaten yıllardır süregelen, camiamız tarafından bilinen ve sevilen bir kongre. Bu sene de yine gayet güzel hazırlanmış. Özellikle stantları çok güzel buldum. Hatta stantlarda hafif bir müzik olsa çok daha güzel olacağına inanıyorum. Bilimsel oturumlarda sunumlar da gayet güzeldi. Konular çok iyi, konuşmacılar çok iyi. Her geçen yıl daha daha üst seviyelere çıktığını görüyorum Dental İstanbul Kongresi’nin. Artık 10 yıldır derli toplu, bilinen, tanınan, sevilen bir kongre oldu.
Prof. Dr. Bilge Hakan Şen
Dental İstanbul Kongresi’ne katılan hekimlerimize endodontide çok önemli olan lokal anestezi konusundan bahsettim. Endodontide anesteziyi tutturma çok zor. O yüzden klinik olarak neler yapılabilir, bunu tutturmadaki teknikleri anlattım. Birkaç tane ek teknik gösterdim. Bu konuşmamı çok seviyorum; çünkü hekimlere direkt olarak günlük muayenehane yaşamında karşılaştıkları problemlerin üstesinden gelebilecekleri şeyleri anlatıyorum. Aldığım geri bildirim de hep çok iyi oluyor. Burada öğrendikleri teknikleri, bilgileri hemen ertesi gün muayenehanede uygulamaya ve başarılı olduklarını görme şansları oluyor. Bu nedenle önemsiyorum. Organizasyon komitesine çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten çok başarılı bir kongre. Bu kadar hekimi bir araya toplamak hakikatten kolay bir iş değil. Bizler birçok yere gidiyoruz ve böyle bir kalabalığı, daha doğrusu memnun kalabalığı bir araya toplamak çok zor.
Prof. Dr. Aslan Gökbuget
Bugünkü kursumuzda Selim Hoca’yla beraber meslektaşlarımıza bilgisayar destekli implant uygulamalarını ve teoriğini anlattık, vaka örneklerini gösterdik. Daha sonra tüm bu planlamaların bilgisayarlı tomografiler üzerinden yazılımlara nasıl aktarıldığını, yazılımlar üzerinde implantların ne şekilde planlandığını, bu planlamalar ve tomografiler üzerinden elde edilecek guide’larla implantolojinin ne şekilde uygulanacağını ve üzerine yapılacak protetik restorasyonların tiplerini anlattık. Meslektaşlarımızın çoğunluğu bu tür uygulamaları bazı kitaplarda ve kongrelerde gördüklerini; ancak yeterince anlayamadıklarını; ama bu kursta hem teori hem de uygulamaların beraber olması neticesinde her şeyi daha net anladıklarını ifade ettiler. Benim izlemim; bundan sonraki muayenehane çalışmalarında kullanma konusunda çok daha hevesli ve iyi bir konuma geldiler. Teknolojiyi takip etmenin çok büyük faydaları var. Bugün muayenehane çalışmasında “Biz sizi ameliyat sırasında flep açmadan, dikiş koymadan, kapalı bir sistemde ve tamamen bilgisayarda tasarlanmış bir sistemle implantlarınızı koyup protez yapacağız” dediğiniz zaman bu, hasta ve kabul edilirlik açısından çok daha avantajlı bir şey. Zaten açık cerrahiye göre sayısız avantajı var. Şiş, ağrı, ödem ve benzerlerinin hiç olmaması veya çok aza yakın olması gibi avantajları mevcut. Ben, bu kursun çok verimli olduğunu düşünüyorum. Sayı da yeterliydi; çünkü sayı artınca meslektaşlarımızın tek tek öğrenme şansı azalıyor. Bence bu eğitimin tekrarlama talebi artacak. Hem meslektaşlarımızın ilgisinden hem de kursun sonunda geldiğimiz noktadan, olumlu geri bildirimlerden çok memnun kaldım. Kongrenin ise tüm bölümlerine katılamadım; ama gördüğüm kadarıyla çok geniş bir sergi katılımı var. Bu, meslektaşlarımızı çok tatmin eden bir durum. Bilimsel oturumlarda birbirinden kıymetli konuşmacıların yer aldığını gördüm. Her geçen yıl Dental İstanbul Kongresi’nin kalitesinin arttığını görüyorum. Bu durum, mesleğimiz açısından memnuniyet verici.
Prof. Dr. Selim Pamuk
Kongrede hem bilimsel oturumlarda sunum yaptım hem de Aslan Hoca’yla hekimlere kurs yaptık. Ana salondaki sunum çok esprilerle eğlenceli geçti, çok hoşuma gitti. Sunumumda konuyla alakalı ana hatlardan, konseptlerden katılımcı hekimlerimize bahsettim. Rehberli implantolojiyi ana hatlarıyla anlattım. Nasıl yapacağımızı, yapımıyla ilgili konuların detaylarını ise kursta verdim. Ayrıca Aslan Hoca’yla birlikte hekimlere ‘Robotik-Rehberli İmplantoloji’ kursu yaptık. Diş hekimlerine bilgisayar destekli implant planlamayı, rehber ve cerrahi plak yapmayı; ayrıca bunların önemini, implant yapımını ne kadar kolaylaştırdığını, ne kadar rahat geçtiğini anlattık. Bir takım anatomik noktaların, üç boyutlu çalışmadığımız zaman nasıl gözümüzden kaçabileceğini, dolayısıyla yapacağımız implantların başımıza nasıl dert olabileceğini açıklamaya çalıştık. Sanıyorum böyle bir katılımcılar da böyle bir teknolojinin onlara çok faydalı olacağını düşünmüşlerdir. Bir dahaki kursun ne zaman olacağını sordular, en hoşuma giden olay buydu. Hekimlerimiz başka kurslar da istiyorlar. Bu tarz kapsamlı kurslar düzenlemekte yarar var.
Dr. Roland Strietzel
Kimyasal alaşımlar konusunda kimyagerim. 15 yıldır Bego firmasında AR-GE departmanının başındayım ve kimya bölümünde yeni ürünler geliştirmeden sorumluyum. Berlin Üniversitesi’nde yıllarca çalışmalar sürdürdüm, hala sunumlar yapıyorum ve çalışmalarımı sürdürüyorum. Kongrede yaptığım konuşmada, korozyona uyan bir metalin, korozyon etkilerinin metal üzerindeki ve ağızdaki salgıların etkileşimlerinden bahsettim. Buradaki korozyonun azaltılabilmesi yönünde yapılabilecek çalışmaların neler olabileceği, cila konusundaki laboratuvar süreçlerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdim. Metal alaşımların insan sağlığı üzerindeki etkileşimleri konusundaki oranlardan bahsettim. Korozyonun düşürülmesindeki üretim aşamalarında yapılan çalışmalardan da konuştum. Sunumumda, dünya çapında üretilen metallerdeki korozyon tabakalarının insan sağlığı açısından ne kadar etkili olup olmadığı konusundaki bilgilere de yer verdim. Diğer reaksiyonlara karşı biyouyumluluk konusunda bilgiler anlattım. İnsanları etkileyen reaksiyonlar, alerjik vakalar, diğer berilyum içeren kullanımları yasak olan alaşımlardan bahsettim. Genel itibarıyla, hekimlerin bu noktada dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında şunları söyleyebilirim: Konuyla ilgili üretici firmaların geçmişine bakıldığında deneyimli olup olmadığı, piyasadaki metal alaşımların içerikleri ve bu konuda firmaların ne kadar çalışma yaptıkları, biyouyumlu olup olmadıkları konusuna kesinlikle önem vermelilerdir. Burada olmaktan son derece mutluyum. Beni bu güzel organizasyona davet ettiğiniz için teşekkür ederim.
Avi Cohen
Dental İstanbul’a Objet firmasının Global Dental Operasyon Yöneticisi olarak katılıyorum. Objet, dental endüstride üç boyutlu modellemede lider bir firmadır. Amerika’da makine mühendisliği okudum ve bu sektörde 40 yıldır çalışıyorum. Dental İstanbul Kongresi, Objet olarak dental açıdan bizim ilk katıldığımız fuar ve kongre. İstanbul’da dental laboratuvar sahipleri ile tanışmak çok güzel ve bu fuarı organize edenler gerçekten çok başarılı. Salonlarda da çok fazla katılımcı vardı. Bu, tabii ki bizim için güzel oldu. ‘Dijital diş hekimliği ve üç boyutlu baskı çözümleri’ konusunda üç boyutlu modelleme ve çıktının dental sektörde uygulanması ile alakalı sunum yaptım ve kongrenin iyi sunumu seçildi. Çeşitli videolarla diğer müşterilerimizin neler yaptığını da gösterdim; çünkü dental laboratuvarlar birbirlerini göre göre ilerleyebilecek pozisyondalar. Bu da neden bu fuarı çok sevdiğimizi açıklıyor. Bence üç boyutlu modeller ile gelecekte bu çıktılarla gerçek dişleri de imal edebileceğiz. Şu an sadece modelleme yapıyoruz, çıktı alıyoruz; ama ileride bu printer’larla gerçek diş basacağız. 2013’te de kesinlikle tekrar bu seminere, kongreye katılacağız.
Diş Hekimi Niko Kefala
Dental İstanbul Kongresi bu yıl yine çok başarılı. Konularını gayet iyi bilen, başarılı konuşmacılar var. Konular ise günümüz ve geleceğin diş hekimliğine hitap eden konulardan. Firmaların stantları da çok güzel. Her şey çok süper. Başarılı bir kongre olmuş. Teşekkürler.
Diş Hekimi Erdoğan Keskin
Kongreyi gerçekten çok güzel buldum. Gelişmeleri takip etmemizi sağladı. Özellikle kurslar çok kapsamlı bir şekilde hazırlanmış. Bizlere yardımcı olabilecek tarzda seçilmiş. Konu seçimleri oldukça iyi ayarlanmış. Bu başarı için Vestiyer Yayın Grubu’na teşekkür ediyorum. Burada oturumlar, kurslar dışında arkadaşlarımızla, tanıdıklarımızla da görüşme imkânımız oldu. Özellikle Bülent Hoca’mızı görmekten çok memnun oldum. Önümüzdeki sene tekrar katılmayı düşünüyorum.
Diş Hekimi Muhammed Kashif
Çok etkili bir organizasyondu. Türkiye’de bayağı gelişme var bu sektörde. Kongrenin hem İstanbul gibi güzel bir şehirde yapılması hem de böyle seçkin bir yerde organize edilmesi farklılık katmış. Zaten buradaki amaç, devamlılık sağlamak. Bu fuar sayesinde çok sayıda sektörel bireylerle tanıştık, fuardan sonra İstanbul’u ve tanıştığımız kişileri ziyaret edeceğiz. Bizler için faydalı bir kongre olduğu kesin. Artık önümüzdeki senelerde de burada olacağız.
Diş Hekimi Işıl Kurnaz
Her yönden doyurucu bir kongreydi. Gerçekten güzeldi; konular olsun, konuşmacılar olsun güzeldi. Seçilen mekân da gayet iyiydi, bu tarz organizasyonlar için ideal bir yer olarak seçilmiş Cevahir Otel. Benim açımdan kongre yeterince tatmin ediciydi. Bildiklerimizi pekiştirdik ve yeni yeni şeyler öğrendik. Havada kalan bazı şeyler de aklımızda yer edindi. Önemli bilgi katkıları oldu Dental İstanbul’un. Fuar bölümü zengin hazırlanmıştı, yeni malzemeleri ve araç-gereçleri tanıma fırsatımız oldu.
Diş Hekimi Özlem Bingöl
Kongreye oturumlara katılmak için değil, fuar alanını gezmek ve alışveriş yapmak için geldim. Organizasyonu çok beğendim. Sergi alanında özellikle daha önce görmediğim, bilmediğim ürünleri gördüm. Firmaların yerleşimi çok güzeldi ve ürün çeşitliliği oldukça fazlaydı. İhtiyacım olan malzemeleri burada karşılama şansım oldu. Kısacası çok memnun kaldım.
Diş Teknisyeni Atila Bilen
Kurslar ve sunumlar beklediğimin daha da üzerinde. Eğitimler gayet güzel. Kesinlikle Şırnak’tan İstanbul’a gelmeme değdi diye düşünüyorum. Özellikle hareketli protezler üzerine eksikliklerimizi fazlasıyla tamamladık. Bundan sonraki eğitimlere de katılmaya karar verdim. Vestiyer Yayın Grubu zaten bilgilendiriyor kurslar ve workshop’lar hakkında. Bu kongrede Vita VM9 ve Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan’ın kurslarına ve sunumlarına katıldım. Zamanın el verdiği kadar eğitime katılabildim. Bütün bu organizasyon için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Güzeldi, gayet beğendim.
Diş Teknisyeni Özcan Yıldırım
GC firmasının ürünü ile “Üç Boyutlu Makyaj Sistemi” kursunu katılımcı teknisyen arkadaşlarımızla gerçekleştirdik, demosunu yaptık. Hoş sohbet bir ortamdı. Genel teknisyenlik konularından da konuştuk.
Diş Teknisyeni Tayfun Sönmezay
“Üç Boyutlu Makyaj Sistemi” kursuna katıldım. Biz teknisyenler için gayet verimli ve güzel bir kurstu. Çalışmalarımıza yardımcı olabilecek şeyler öğrendik. Her zaman için bilgi, bilgidir. Öğrenmek, değerlendirmek gerekir. Bu kongre vasıtasıyla biz de yeni şeyler öğreniyoruz.
Diş Teknisyeni Kamil Yenituran
Bu yılki kongrenin teknisyen bölümü gerçekten güzeldi. Arkadaşlarımızın katılımı az olsa da seçilen konular gayet iyiydi. Benim diş teknisyenliğim, babadan gelen bir meslek. Doğduğumdan beri bu işin içerisideyim; ancak profesyonel olarak 15 yıldır teknisyenlik yapıyorum. Vestiyer Yayın Grubu’nun düzenlediği kurslara daha öncelerden de katıldım. Her kursta yeni şeyler öğreniyorum, verim alıyorum; sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Kongrede özellikle Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan’ın verdiği ‘hassas bağlantılar ve tutucular’ kursunu gerçekten çok beğendim. Güzel bir kongreydi.
Diş Teknisyeni Taylan Sarı
Zirkon alt yapılarla ilgili bazı bilinmesi gereken temel ve temelin biraz üzerindeki bilgileri anlattım. Bunun yanı sıra VM9 porselen tozunu, seramikle ilişkisini konuştuk. Teknisyen arkadaşların merak ettikleri soruları cevapladık, uygulamada yapılan eksiklikleri tamamladık. Genel anlamda teknisyenlik ilişkilerinden bahsettik. Katılımcıların bazı eksik bilgileri vardı. Onları tamamladığımız için mutlu olduklarını düşünüyorum; çünkü sorunlar yaşıyorlardı ve buradaki konuşmalarımızdan ve uygulamalarımızdan sonra bu problemleri büyük ihtimalle çözeceklerine inanıyorum. Tabii bu da onları mutlu edecek. Daha kaliteli işler çıkacak ve üretimler elde edilecek.
Diş Teknisyeni Ferhat Efendiler
Kongrede diş teknisyenliği organizasyonlarından sadece iki tanesine katılma imkânım oldu. Murat Bey’in ‘Digital Laboratuvar İş Akışı ve Acil 8 Üye Laminate Veneer’ sunumuna ve Özcan Bey’in ‘ üç boyutlu makyaj sistemi’ kursuna katıldım. Eğitici ve güzel geçti. Bunun dışında sergi alanı da iyiydi. Laboratuvarlar için de malzemeler vardı. Güzel bir kongreydi.
Anja Engblad / 3 Shape
Dental İstanbul’un çok iyi bir organizasyon olduğu kanaatindeyim. Her şey mükemmelce hazırlanmış. Firmaların konumları, stantlar çok iyi yerleşmiş. Sergi alanı göz dolduruyor. Programa da baktım. Özellikle konular özenle seçilmiş, güncel ve teknolojiye uygun şeylerden söz ediliyor. Genel olarak kongrenin çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle İstanbul’un seçilmesi iyi olmuş. Biz burada doğrudan satış yapmıyoruz. Partnerlerimizle ürünlerimizi tanıtıp çevre ediniyoruz. Dental İstanbul Kongresi’nde hareketi yakaladık. İlerleyen zamanlarda da bunu sürdüreceğiz ve seneye yine bu fuar merkezinde olacağız. Türkiye’de bu kongre vasıtasıyla birçok diş hekimi tanıdık. Çok değerli hekimlerle tanıştık. Burada sektör çok iyi bir konumda ve bunu bizlere gösterme fırsatı sunanlara teşekkürler.
Adnan Mustag / Alphonso Corporation
Buraya Türk hekimlerine ürünlerimizi tanıtmak, sergilemek amacıyla Pakistan’dan geldik. Çok iyi bir kongre düzenlenmiş. Sektör artık eskisi gibi değil. Her gün büyüme var. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek için şehirlere, ülkelere gidiyorlar. Pakistan’dan buraya gelen çok sayıda sektör mensubu var. Türkiye’deki sektörü gayet iyi bir konumda bulduk. Avrupa’da da yüksek standartlar var. Ancak İstanbul’da her şeyin çok üstün seviyede olduğunu gördük, gerçekten diş hekimliğinde çok ilerlemiş. Kongre aracılığıyla İstanbul’da bir şube açmaya karar verdik. Piyasa olarak Türkleri de davet ediyoruz, onlar da Pakistan’a gelsinler. Burada birkaç numune aldık, siparişi yapıp onlara göndereceğiz. Bu mükemmel kongre için Vestiyer Yayın Grubu’na teşekkür ediyoruz.
İlyas Ateş / Digicom
Firmalar tabii ki her zaman daha fazla katılımcı olmasını beklerler; çünkü ne kadar fazla katılımcı olursa firmalar o kadar çok memnun kalır. Biz senelerdir tüm radyoloji kongrelerine katılıyoruz. Diş hekimliği sektöründe henüz yeniyiz. Ürünleri tanıtmak açısından fuarlar çok faydalı oluyor. Genelde herkes memnun. Bizler de burada olmaktan dolayı memnunuz. İlgi var, merak var. Stantlarda çeşitlilik çok fazla var. Geniş yelpazede ürün seçenekleri ile iyi planlanmış bir sergi alanı.
Ayhan Bebitoğlu / Plastosel
Plastosel A.Ş.’nin, Objet firmasının Türkiye distribütörüyüz. İlgi, fuar ve kongre gayet yoğundu, verimliydi; teşekkür ederiz. Devamlı ziyaret eden firmalar, diş hekimleri vardı. Ürünümüze alaka açısından yoğun bir fuardı. Bu, sektörde diş hekimleri için yeni bir teknoloji: Kameralarla taranmış datanın üç boyutlu katı model haline getirilmesi.
Yahya Batmaz / Joydent
Organizasyon ile ilgili bizim herhangi bir sıkıntımız olmadı. Her şey düzenli ve güzel bir şekilde işledi. Biraz daha fazla uluslararası olsa çok daha güzel olurdu. Katılım ise bence bu yıl orta düzeydeydi. Sektördeki sıkıntıları herkes biliyor. Biz de sektöre hitap etmek, ihtiyaçlarını karşılamak için burada bulunuyoruz. Teşekkür ediyoruz.
Cihan Halil / RF System
Çok güzel bulduk kongreyi, fena olduğu söylenemez. Çok fazla bir kalabalık olmamasına karşın ilgi ve talep vardı, iyi geçti. Özellikle başka sistemleri kullanıp başarısız sonuçlar alanlar, mutsuz olanlar bizim firmamıza geldi. Onlara gerekli ve doğru bilgilerin verdik. Katıldığımız için memnun kaldık.
Kazım Sarıtaş / Ecole Bilgisayar
Çok aşırı bir yoğunluk olmamasına rağmen hedef atışlar oldu. Kongre geneli de güzel tasarlanmış. Bir problemle karşılaşmadık. Gayet de memnunuz. Geçen seneki Dental İstanbul Kongresi’nde yakaladığımız müşteri portföyünü bu sene de yakaladık ve bunlardan sonuç sağlayacağımızı zannediyoruz.
Ruşen Ersoy / Temdent
Kongrenin yeri çok güzel, çok profesyonel bir şekilde dizayn edilmiş. Katılım da iyi derecede. Hekimler stantları gezerek fikir sahibi oluyor. Yeni ve farklı ürünleri görüyor, alışveriş yapıyor. Kısacası her şey güzel görünüyor. Buradan memnun ayrılacağımızı düşünüyorum. Almanya’dan, İtalya’dan getirdiğimiz ürünlerin tanıtım ve satışlarını yapmak için geldik. Kongrenin güzel geçeceği umuduyla buradayız ve daha şimdiden, ilk gününün başlarındayken organizasyonun başarılı geçeceği kanaatine vardım.
Aksu Trakyalı / Dişmat
Vestiyer Yayın Grubu’nun her zamanki gibi güzel bir şekilde düzenlediği bir organizasyon. Burada olmaktan dolayı mutluyuz. Katılımın iyi olduğunu gözlemliyorum. Türkiye’nin her yerinden değişik müşteri profilleri bu fuara, bu kongreye geliyor ve bizim de kendimizi ve ürünlerimizi tanıtma imkânımız oluyor. Ancak fuarın önümüzdeki senelerde biraz daha geliştirilebilecek bir yapıda olduğunu düşünüyorum. Biraz daha geniş tabana yayılabilse, daha da renkli bir organizasyon olur. Özellikle yurt dışına daha fazla davet gönderilmeli ve teknisyenler bu tür organizasyonları devamlı olarak takip etmeli. Diş teknisyenleri için yapılan bir kongre yok şu an Dental İstanbul Kongresi dışında. Bu açıdan Kongresi’ni çok başarılı buluyorum. Teknisyenlerin bu organizasyona biraz daha sahip çıkması lazım.
Faruk Koç / Farko
Kongrenin ilk günü biraz durgun geçti; ancak ikinci gün yeterli derecede hareketlilik vardı. Bugünün daha da iyi geçtiğini söyleyebilirim. Bu kongre, cihazımızın tanıtımı açısından oldukça etkili oldu. Henüz cihaz hakkında bilgi sahibi olmayan hekimlerimiz vardı, onlara cihazı tanıttık, satışlar yaptık. Özellikle tanınırlık, bilinirlik açısından Farko olarak bizlere yararlı bir kongre oldu.
Murat Kaston / Barem Sağlık
Çok çok güzel geçti bu yılki fuar. Bizler çok memnun kaldık. Çok sayıda yeni müşteriler edindik. Dental İstanbul’a her sene, önümüzdeki senelerde de katılmayı düşünüyoruz. Hekimlerin ilgisi yoğundu. Sergi gayet güzeldi, verimliydi. Kısacası fuardan ve ilgiden memnun kaldık.
Haber/Röportaj/Fotoğraf: Sesil KOCAR