Dentiss Logo

Delta ve Delta Plus Mutasyonlarına Hangi Aşı Daha Etkili?

Mutasyona uğrayan virüsün belirtileri farklı olabildiği gibi yapılan aşıların da mutasyona etkisi değişiklik gösterebilir. Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonu ve aşıların bu mutasyona etkisi son günlerin en merak edilen konuları arasında. Bu soruların cevaplarını Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay yanıtladı. 
14.07.2021       16.35.53

Delta Mutasyonu Nedir?

Covid-19 virüsü mutasyona uÄŸrayarak alfa, beta, gama ve ÅŸimdilerde delta mutasyonu ortaya çıkmıştır. Delta mutasyonu ilk olarak Aralık 2020’de Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Nisan 2021’de de Delta plus mutasyonu ortaya çıkmıştır. Haziran 2021 itibariyle varyant 80'den fazla ülkede tespit edilmiÅŸtir. Türkiye’de de görülmeye baÅŸlamıştır.

Delta mutasyonu belirtileri nelerdir?

Bu mutasyona uÄŸrayan virüs daha bulaşıcı ve akciÄŸerlerde daha fazla hasar bırakmasının yanı sıra kullanılan ilaçlara da daha dirençli olması nedeniyle daha tehlikelidir. Covid-19 enfeksiyonu belirtileri öksürük, ateÅŸ, koku ve tat kaybı iken Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baÅŸ aÄŸrısı, boÄŸaz aÄŸrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Genç yaÅŸtaki hastalar "ağır bir soÄŸuk algınlığı geçiriyormuÅŸ gibi" hissetmektedir. Bu nedenle de Covid-19 enfeksiyonu yanlışlıkla soÄŸuk algınlığı gibi düÅŸünülmekte ve bu da hızlı bir yayılmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle de bu dönemde nezle, baÅŸ aÄŸrısı ve boÄŸaz aÄŸrısı ÅŸeklinde ağır soÄŸuk algınlığı geçiriyorsanız Covid-19 testi yapılması faydalı olabilir. Mutlaka tat ve koku sorunu yaÅŸamanız gerekmez.

Aşıların Delta mutasyonuna etkisi nasıldır?

Delta varyantına karşı Biontech aşısının etkisi %90 olarak bildirilmiÅŸtir. Ä°srail’de yapılan bir çalışmada ise %70 etkili olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Sinovac aşısının ise Delta mutasyonuna etkisi 2-3 kat daha az olduÄŸu ancak 3. doz yapıldığında Delta mutasyonuna daha etkili olabileceÄŸi bildirilmiÅŸtir.

REKLAM


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.