Diş teknisyenlerinin bir araya gelerek kendi sorunlarına yönelik çözüm önerilerinde bulunmamalarını mesleklerinin en önemli sorunu olarak gören, Simetri Dentalin Sahibi Osman Bakırhan ile diş teknisyenliği mesleğinin sorunlarına ve firmasına yönelik ilgiyle okuyacağınıza inandığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.
Osman Bey, kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Giresun Çamoluk doğumluyum. Mesleğe rahmetli ustamız Suat Kılıçın yanında 1985 yılında başladım. Askerlik vazifemi yapana kadar aynı yerde çalışmaya devam ettim. Askerde ortodonti alanında diş teknisyenliği yaptım. Askerlik dönüşü 1994 yılında Beyoğlu Balo Sokağında Mehmet Yazıcı ile birlikte Oskar Dental adıyla kendi laboratuvarımı kurdum. 1995 yılında şu an bulunduğumuz yerin alt katına taşındık. 2000 yılına kadar Oskar Dental olarak çalışmalarımıza devam ettik. O dönemde firmamızda yaklaşık 18 kişi çalışıyordu. 2000 yılında firmamızı ayırdık ve ben yine Balo Sokağında Simetri Diş Laboratuvarı olarak yeni bir laboratuvar kurdum. 2004 yılında şu anki bulunduğumuz Kalyoncu Caddesindeki yerimizin satın alarak buraya taşındık.
Firmanızın bünyesinde yapılan çalışmalar konusunda bilgi verir misiniz?
Simetri Diş Laboratuvarı olarak ağırlıklı modern protez çalışıyoruz. Modern protez dediğimizde, çelik damaklar, dökümler, kancalı protezler, frezeli dökümler, sürgüler, ankerler, çıt çıtlar, teleskoplar gibi pekçok çeşit protez bu grubun içerisine giriyor.
Bünyenizde kaç elaman çalışıyor?
Firmamız da ben de dahil toplam 13 kişi görev yapıyor. Elemanlarımızın yaklaşık yarısı usta konumundalar.
Çalışmalarınızı sadece İstanbuldaki dişhekimleri mi tercih ediyor?
Tabii ki çalışmalarımızı ağırlıklı olarak İstanbuldaki dişhekimlerimiz tercih ediyor. Ancak şu nu rahatlıkla söyleyebilirim ki çalışmalarımıza Edirneden Mardine kadar pek çok şehirdeki dişhekiminden talep geliyor. Hemen hemen tüm şehirlerimizden talep geliyor fakat Konya, Ankara, Yalova, Bursa ve Edirnede düzenli olarak çalıştığımız dişhekimlerimiz bulunuyor.
Yurt dışı bağlantınız var mı?
Şu an itibariyle yurt dışı ile bağlantımız yok. Burada şu konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Biz çok iş yapmaktan ziyade kaliteli iş yapmayı tercih ediyoruz. Türkiye içerisine yetişmekte bile zaman zaman güçlük çekerken bir de yurt dışı ile çalışmayı şu aşamada düşünmüyoruz. Ben büyüdükçe kalitelin bozulacağını düşünüyorum. İşler bizim kontrolümüzün dışına çıktığı zaman kaliteden ödün vermiş oluyorsunuz. Yani aynı kaliteyi yakalamak güçleşir. Şu an verdiğimiz kaliteli hizmeti yakalayamayacağımızı düşündüğüm için büyümeyi düşünmüyorum. Yoksa tabii ki herkes gibi ben de büyümek isterim. Ancak aynı kaliteyi yakalama konusunda tereddütlerim olduğundan büyümek istemiyorum.
Ürünlerinizin daha fazla dişhekimi tarafından görülmesini sağlamak amacıyla tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapıyor musunuz?
Şu ana kadar tanıtım ve pazarlama anlamında herhangi bir faaliyetimiz olmadı. Bugüne kadar tanıtımımızı bizim iş yaptığımız dişhekimleri yaptı. Dişhekimleri işimizdeki memnuniyetlerini arkadaşlarıyla paylaşmaları sonucu tanıtım çalışmasına gerek kalmadan Türkiyenin dört bir yanına ulaştık. Meslek hayatım boyunca ilk defa bir dergiye röportaj veriyorum.
Firma ve meslek grubu olarak yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Diş teknisyenliği meslek grubumuzun sorunları gerçekten çok büyük. Diş teknisyenleri olarak biraz vurdum duymazız. Üç beş kişi bir araya gelerek sorunlarını paylaşamıyor. Ben Beyoğlu Bölge Temsilcisiyim. Bazen İstanbul Diş Teknisyenliği Odasında toplantılar oluyor. Odaya 1000in üzerinde kayıtlı üye olmasına rağmen toplantılara çok az kişi katılıyor. Katılanlar da yeterince aktif değiller. Herkes kendi işinden başka bir şey düşünmüyor. Ben istiyorum ki yanımızda çalışan arkadaşlarımızın da belgesi olsun. Şu an meslek çalışanlarının büyük çoğunluğu belge sorunu yaşıyor. Ama kimse de bu konunun çözümü için yeteri kadar çaba harcamıyor.
Diş teknisyenlerinin sertifika sorununda gelinen son nokta konusunda bilgi verir misiniz?
Bu konuyla ilgili olarak Ağustos ayında yeni bir kanun çıkacağı söyleniyor. Bu kanuna göre lise mezunu ya da bu meslekte daha önce 3 yıl çalıştığını belgeleyenlere yönelik bir kurs açılacak. Haftanın belirli günlerinde orada eğitim alacaklar. Daha sonra sertifika alacaklar. Böyle bir çözüm bence ideal. Aksi taktirde yakında çalıştıracak eleman bulamayacağız.
İki yıllık meslek yüksek okulundaki eğitimi değerlendirir misiniz?
Şunu öncelikle belirtmeliyim. Usta çırak ilişkisi ile yetişen diş teknisyeni ile meslek yüksek okulundan mezun olup da diş teknisyenliği yapanlar arasında dağlar kadar fark var. Usta çırak ilişkisi ile yetişen diş teknisyeni işin tüm püf noktalarını öğrenerek yetişiyor. Ayrıca yoğun bir el beceresi pratiği kazanıyor. Yanlış yaparak doğruyu buluyor. Ancak aynı durum meslek yüksek okullarında yetişen arkadaşlar için söyleyemeyiz. Teorik olarak iyi bir eğitim aldıklarını düşünüyorum. Fakat pratikleri konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.