Türkiye'ye girdiği günden itibaren yaptığı haksız rekabetle oyuncak, inşaat, hırdavat, elektronik, bilgisayar, klima ve konfeksiyon başta olmak üzere birçok sektörü ele geçiren Çin malları şimdi de sağlık alanında kendini gösteriyor.
Gözlük sektöründe yüzde 40'lık bir paya sahip olan Çin malları, şimdi de ağız ve diş sağlığı ürünleriyle piyasayı tehdit ediyor. Yurda kaçak yollarla girdikleri ifade edilen Çin malı malzemelerin kalitesiz ve sağlıksız koşullarda üretildiği belirtiliyor. Bu malzemelerin kanserojen madde içerdiğine dikkat çeken Türk Diş Hekimleri Birliği (TDHB) Samsun-Sinop-Amasya-Ordu Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, ağız ve diş sağlığı tedavilerinde Çin malı ürünler kullanılmaması konusunda hekimlere uyarıda bulunuyor.
Kaçak yollarla yurda giren Çin mallarının ağız sağlığında tehdit oluşturduğunu dile getiren İlker, Çin istilasının sağlık alanına sokulmaması gerektiğini söyledi. İlker, "Çin'de üretilen diş protezlerinde kullanılan porselen dişlerin satıldığını, çok ucuz olduğu için bazı diş hekimlerinin bunlara rağbet ettiğini görmekteyiz. Bu tür kalitesiz ve halkın sağlığını tehdit eden malzemeler kullanılmamalıdır. Vatandaşımızda bu tür ürünleri seçmemelidir. Şekilleri bozuk olan ve zamanla renk değiştiren bu malzemeler ilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir." dedi.
Ağız ve diş sağlığı hastanelerinin mal alımı yapmak için açtığı ihalelerde denetim mekanizmaları bulunmadığını, bunun için ucuz ve kalitesiz malzeme alımı yapıldığını ileri süren Başkan İlker, "Hastaneler yüksek miktarda ağız ve diş sağlığında kullanılan sarp malzemesi alıyor. En ucuz mal alındığı için bu büyük bir tehlike oluşturuyor. En ucuz mallar Çin malları ve kalitesiz ağız diş sağlığı için zararlı olan mallardır. Bu malların bazıları kanserojen yayıyor. Ağız içinde kullanılan bu malzemeler hastaların ilerde büyük sorunlarla karşılaşmasına neden olabiliyor. Çin mallarının büyük çoğunluğu kaçak olarak ülkeye giriş yaptığı için ne olduğu belirsizdir." şeklinde konuştu.
Kalitesiz ve kanserojenli malzemelerin ülke ekonomisine de zarar verdiğinin de altını çizen Samsun-Sinop-Amasya-Ordu Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, "Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz malzeme bu ülkede üretilen kaliteli ve sağlıklı malzemeyi ortadan kaldırıyor. Ayrıca kaçak olarak ülkeye girdiği için vergi kaçakçılığı da artıyor." diye konuştu. Piyasada şu an en pahalı yapılan implant işlemlerinin Çin mallarının ülkeye girmesiyle bin dolardan 250 dolara kadar düştüğüne dikkat çeken Abdullah İlker, "Bu fiyatın aşağıya düşmesi sevindirici ama implant işlemlerinde kullanılan malzemenin kalitesiz olması ağız sağlığını tehlike içine sokuyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu kalitesiz malları denetlemesi ve önlem alması gereklidir." ifadelerini kullandı. Türkiye-Çin arasındaki ticarete bakıldığında Türkiye Çin'den yılda 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor.
Kaynak: Fatih Yalçıner - Zaman