Dentiss Logo

Çetin Sevük’ten dişhekimleri için yeni frez modelleri

Dişhekimliği alanında her geçen gün farklı cihazlar ve teknikler geliştiriliyor. Hekimlerin işlerini kolaylaştıran bu ürünler, hata payını en aza indiriyor. İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Sevük ve eşi dişhekimi Lamia Sevük’ün, inley-onley ve seramik kuron restorasyonları için tasarladığı frezler hekimlerin ilgisini çekecek.
24.12.2007       13.28.04

Dişhekimliği alanında her geçen gün farklı cihazlar ve teknikler geliştiriliyor. Hekimlerin işlerini kolaylaştıran bu ürünler, hata payını en aza indiriyor. İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Sevük ve eşi dişhekimi Lamia Sevük’ün, inley-onley ve seramik kuron restorasyonları için tasarladığı frezler hekimlerin ilgisini çekecek.

 

Bir süredir eşi ile birlikte araştırmalar yapan Çetin Sevük, geliştirdiği dizaynı 2006 yılının Mart ayında İsviçreli Intensiv firmasına sundu. Firma ile yapılan görüşmeler olumlu sonuçlanarak inley, onley restorasyonlarda kullanılacak frezlerin üretimi kabul edildi. Yeni ürünler ilk olarak Çetin Sevük’ün Kasım 2006’da Londra’da katıldığı bir konferansta gösterildi. Porselen ya da kompozit inley ve onleylerin günümüzde çok sık kullanılan restorasyon şekli olduğunu belirten Prof. Dr. Sevük, bunun için bazı özel aletlere ihtiyaç duyulduğunu, çünkü kavite hazırlanmasında bazı prensiplerin olması gerektiğini ifade ediyor. Kavite hazırlamanın dişhekimleri için ciddi zaman kaybı anlamına geldiğini hatırlatan Sevük, tasarımı kendilerine ait olan ürünlerle ilgili şunları söylüyor:

 

“Uzun yıllardan beri kliniğimizde inley ve onley çalışması yapıyoruz. Onun için bu işi daha kolay yapmanın yollarını araştırdık Bunun sonucunda da kavite hazırlanması için rehber düzlemleri kullanan bir frez seti oluşturduk. Eşim dişhekimi Lamia Sevük ile yaptığımız çalışmaların neticesinde bir dizayn oluşturduk. İsviçre’deki Intensiv firması bu tür frezleri üretebileceklerini söyledi ve hemen imalatına başladı. Burada önemli olan nokta, kavite yan duvarlarının belirli bir açıda olmasıdır. Biz bu açıyı çeşitli araştırmacıların yayınlarıyla karşılaştırarak tespit ettik. Frezler üç değişik çapta üretildi. Çapların farklı olması önemli değil. Burada asıl ilgi çekici olan her frezin kendi içinde de üç ayrı frezden bir set oluşturması.

 

Kullandığımız birinci frezin tepesinden itibaren 2mm’lik bir kısmı elmasla kaplı. Genellikle kavitelerde ortalama 2mm derinliğinde inley kalınlığı elde etmek istiyoruz. Bu sebeple 2mm’lik bir kalınlığı sabitlemek istedik. Oklüzaldan itibaren frezimizi elmasla kaplı yere kadar uyguladığınız zaman hazırladığınız kavitenin derinliği de otomatik olarak 2mm.oluyor. Ayrıca kavitenizi istediğiniz yönde genişletebiliyorsunuz. İkinci frezimiz de yine aynı formda olup sadece tepe kısmı aşındırma özelliğine sahip. Dolayısıyla yan duvarları aşındırmıyor. Birinci frezle hazırladığınız kavitenin tabanını bununla düzeltiyorsunuz. Kavitenin tabanındaki yüzey düzeltmesini yaparken yan duvarları aşındırmıyorsunuz. Çünkü frezin yan duvarları elmasla kaplı değil. Kavite tabanının düzeltilmesinin ardından üçüncü frezi kullanıyorsunuz. Bu frez sadece yan duvarları aşındırıyor. Sonuçta bir frezin yaptığı bir işi diğeri bozmamış oluyor. Birbirini tamamlıyorlar. İnley setimiz şu anda satılıyor. Bunun ardından tam seramik kuron restorasyonlar için frez seti hazırladım. Basamaklı diş kesiminin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasında varolan bazı metodları modifiye ettik. Hata olasılığını en aza indirgediği için restorasyonlarda başarı şansını artmış olacak. Şu anda yine İsviçre’de bunun imalatı yapılıyor.

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.