Dentiss Logo

Cep telefonları, diş dolgularındaki cıvayı gaz haline getiriyor, erken bunamaya yol açıyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Rasim Küçükusta, “Gelişmiş ülkelerdeki astım, saman nezlesi ve egzama gibi alerjik hastalıklardaki artışla, cep telefonlarının kullanımındaki ve yaygınlığındaki artış büyük bir paralellik göstermektedir” dedi. Prof. Dr. A. Rasim Küçükusta yaptığı açıklamada, cep telefonlarının beyin tümörlerine, hafıza kaybı ve uyku bozukluklarına, depresyona, Alzheimer'e, baş dönmesine, bulantıya, baş ağrısı ve geçici bilinç kayıplarına kadar pek çok hastalığa yol açabileceğinin ileri sürüldüğünü belirtti.
29.01.2008       13.36.41

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Rasim Küçükusta, “Gelişmiş ülkelerdeki astım, saman nezlesi ve egzama gibi alerjik hastalıklardaki artışla, cep telefonlarının kullanımındaki ve yaygınlığındaki artış büyük bir paralellik göstermektedir” dedi.

 

Prof. Dr. A. Rasim Küçükusta yaptığı açıklamada, cep telefonlarının beyin tümörlerine, hafıza kaybı ve uyku bozukluklarına, depresyona, Alzheimer'e, baş dönmesine, bulantıya, baş ağrısı ve geçici bilinç kayıplarına kadar pek çok hastalığa yol açabileceğinin ileri sürüldüğünü belirtti. Cep telefonlarının, en son astım, saman nezlesi ve egzema gibi allerjik hastalıklardan da sorumlu tutulduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, “Gerçekten de, gelişmiş ülkelerde allerjik hastalıklardaki artışla, cep telefonlarının kullanımındaki ve yaygınlığındaki artış büyük bir paralellik göstermektedir” dedi. Bunların hiçbirinin kesin olarak kanıtlanmadığını da söyleyen Rasim Küçükusta, “Kedi ve tavşanlar üzerinde yapılan araştırmalar, cep telefonlarının beynin elektrik aktivitesini değiştirebileceklerini, hücrelerin çoğalma hızını, enzim aktivitelerini ve hatta genleri etkileyebileceklerini göstermiştir” diye konuştu.

 

Diş dolgularına dahi etki ediyor

 

Yapılan araştırmalarda, cep telefonlarından yayılan mikrodalgaların mast hücrelerinden histamin, P maddesi, VIP ve NGF gibi kimyasal maddelerin salgılamasını iki misline kadar arttırabildiklerinin tesbit olunduğunu belirten Küçükusta, “Bunlar, özellikle de histamin ve P maddesi, astım, saman nezlesi, egzema gibi hastalıkların ortaya çıkmasında çok önemli rolleri olan maddelerdir. 800-900 MHz arasındaki bu mikrodalgaların, antihistaminik ve kortizon gibi alerji tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini azalttıklarının da anlaşılması bu konudaki endişelerin hiç de haksız olmadığını göstermektedir” dedi. Prof. Dr. Küçükusta ayrıca, cep telefonlarının yol açtığı elektriksel alanın diş dolgularındaki cıvayı gaz haline getirebileceği ve bunun da beyne ulaşarak depresyon, Alzheimer, multipl skleroz gibi hastalıklar yanında astım riskini de arttırabileceğinin ileri sürüldüğünü kaydetti.

 

Çok gerekli olmadığı takdirde cep telefonu ile konuşmayın

 

Uzun vadede ne gibi olumsuzluklara neden olacağının henüz bilinmediğini belirten Prof. Dr. Rasim Küçükusta, özellikle çocuklar ve hamilelerin cep telefonlarını kullanmamaları gerektiğini ifade etti. Küçükusta ayrıca, çok gerekli olmadıkça cep telefonu ile konuşulmaması,telefonla konuşurken kulağa fazla yaklaştırılmaması ve cep telefonlarının, kullanılmadığı zamanlarda üstte taşınmaması yönünde uyarılarda bulundu.

 

Kaynak : ANKA


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.