Psikolojik kökenli bir yeme bozukluğu olan Bulimia Nervoza (kısa adıyla Bulimia), özellikle 15-25 yaş arasındaki genç kızlarda, erkeklere ve diğer yaş gruplarına göre daha sık görülüyor.
Kişinin kilo algısında ciddi bozulmalarla kendini gösteren bu hastalık, gereğinden fazla zayıflansa dahi kişiyi hala verilmesi gereken kilolar olduğu konusunda saplantılı düşüncelere sürüklüyor. Bulimia hastalığında kişi hızlı ve kontrolsüz yemek yeme nöbetinden sonra, kalorilerden kurtulmak amacıyla kusarak, kendini pişmanlık dolu bir döngü içerisinde buluyor. Belli zaman sonra kontrolsüz bir şekilde kişi istem dışı kusmaya başlıyor. Bu durum, mide ve yemek borusu başta olmak üzere tüm vücudu etkilediği gibi, diş yapısına da büyük zararlar veriyor. Diş hekimi ve protez uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
Bulimia’nın diÅŸ kayıplarına neden olmaması için acil müdahale gerekiyor
Sıfır bedene özenen genç kızlar ve erkekler, estetik kaygıların gölgesinde bazı yanlış eğilimler gösteriyor. Kilo kaybetmek ve güzelleşmek uğruna alınan idrar söktürücüler, yapılan ağır egzersizler, müshil ve diyet hapı kullanımı, kusturucu ve laksatif etkili bitkisel ürünler/çaylar kullanma, yemek sonrası kusma gibi yanlış davranışlar; ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu sorunlardan biri de, Bulimia Nevroza adlı hastalık olarak kendini gösteriyor.
Bulimia; mide rahatsızlıkları, cinsel isteksizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, depresyon, bağırsak problemleri, düzensiz adet görme, kalp atışlarında düzensizlik, kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi, boÄŸazda tahriÅŸ, el ve ayaklarda ödem, tansiyon düşüklüğü, baÅŸ dönmesi, kansızlık, kalp krizi ve ölüm riski, pankreasta ÅŸiÅŸme, baÅŸ aÄŸrısı, midede yırtılma, göğüs aÄŸrıları, nefes darlığı, sık sık bademciklerin ÅŸiÅŸmesi ve diÅŸ yapısının bozulması gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan biri olan, yeme ve konuÅŸma gibi yaÅŸamsal faaliyetlerimizi gerçekleÅŸtirmemiz açısından büyük bir öneme sahip olan diÅŸlerimize Bulimia’nın verdiÄŸi zararlar ise, kısa dönemde diÅŸ çürükleri ve hatta diÅŸ kayıplarına varan ağır hasarlarla sonuçlanabiliyor. Dr. ÇaÄŸdaÅŸ KışlaoÄŸlu, diÅŸlerin yaÅŸamımızdaki önemine dikkat çekerek, bu gibi diÅŸe doÄŸrudan zarar veren hastalıklara en kısa zamanda müdahale edilmesi gerektiÄŸini belirtiyor.
Kontrol edilemeyen kilo verme arzusu, sağlıklı dişlerden mahrum bırakıyor
Bulimia hastalarının ilk problemi, kusmanın bir sonucu olarak, tükürük salgısı azalmasıyla baÅŸlar. Sonraki süreçte ise, sürekli kusmanın boÄŸazda neden olduÄŸu tahriÅŸ ortaya çıkar ve asit nedeniyle diÅŸlerde mine tahribatına baÄŸlı erozyonlar baÅŸ gösterir. Ağız içi yaralar da, iÅŸin aÄŸrılı ve sıkıntılı bir diÄŸer boyutu olarak dikkat çekmektedir. Dr. KışlaoÄŸlu, Bulimia hastalığı konusunda önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Yeme, konuÅŸma ve dolayısıyla da yaÅŸamsal faaliyetlerimiz sürdürebilmemiz için saÄŸlıklı diÅŸlere sahip olmalıyız. Bu anlamda, Bulimia gibi diÅŸlerimize ciddi hasarlar verebilecek bir saÄŸlık sorunu söz konusu ise, acilen uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. Aksi halde, baÅŸlarda asit erozyonu ve diÅŸ çürükleriyle baÅŸlayan diÅŸ saÄŸlığındaki bozulmalar daha ciddi bir klinik tablo çizecektir.”
Dişlerimizin sağlığının, vücudumuzun diğer organ ve işlevlerini de doğrudan etkileyeceğini belirten Kışlaoğlu ayrıca; dişlerimizde yaşanan problemlerin, diğer hastalıklara da davetiye çıkarmakta olduğunu, tek bir çürük dişin bile, ağız mukozası aracılığı ile vücudun diğer organlarına, salgılarla ulaşarak, bozukluklara yol açabildiğini anlattı.
Bulimia hastalığının yol açacağı diş kayıplarının çok daha tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Bu kayıpları azaltmaya ve kişinin öz güvenini tazelemeye yönelik olarak minesi erozyona uğramış dişlere, estetik veneer veya dolgu restorasyonları yapılabiliyor.