Bolu’da ‘Temiz İnsan Temiz Toplum Projesi’ Başlatıldı
GeçtiÄŸimiz günlerde Bolu ValiliÄŸi önderliÄŸinde hayata geçirilen ‘Temiz Ä°nsan Temiz Toplum Projesi’ kapsamında il genelinde 17 bin 883 öğrenciye, ağız ve diÅŸ saÄŸlığı konusunda bilgilendirme yapılarak diÅŸ fırçası ve macunu dağıtılacağı ve yılda iki kez tarama uygulanacağı açıklandı.
09.11.2012
18.14.13
Projenin ayaklarından biri olan ağız ve diÅŸ saÄŸlığı projesi için Bolu ValiliÄŸinde tanıtım toplantısı düzenlendi. Bolu Valisi Ä°brahim Özçimen'in yanı sıra Abant Ä°zzet Baysal Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri CoÅŸkun ve üniversitenin DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ä°smet Duran, Vali Yardımcısı Barış Aktan Vali Yardımcısı Barış Aktan, Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ve Ä°l Milli EÄŸitim Müdürü Recep AlpdoÄŸan’ın katıldığı toplantıda Bolu merkez ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik baÅŸlatılan ‘Temiz Ä°nsan Temiz Toplum Projesi’ anlatıldı.
Ağız ve diÅŸ saÄŸlığı projesi dâhilinde 1 Aralık’ta okullarda diÅŸ taramalarına baÅŸlanacağını projenin tanıtım toplantısında açıklayan Vali Ä°brahim Özçimen konuyla ilgili şöyle konuÅŸtu: “Ağız ve diÅŸ saÄŸlığı, genel saÄŸlığın yaÅŸamsal fonksiyonların ve yaÅŸam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün tespitlerine göre; diÅŸ ve diÅŸ eti rahatsızlıklarının çocuklarda büyüme yetersizliÄŸine, hamilelerde erken doÄŸuma ve düşük ağırlıklı doÄŸumlara, 39-69 yaÅŸ grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. Ãœlkemizdeyse bu gerçeklere raÄŸmen halkımıza ağız-diÅŸ saÄŸlığı eÄŸitimi yeteri kadar verilememekte ve ağız diÅŸ saÄŸlığı hizmetleri olması gerektiÄŸi kadar ulaÅŸamamaktadır. Bolu ValiliÄŸi olarak bu konudaki ulusal politikaların yaygınlaÅŸmasını beklemeden, özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diÅŸ saÄŸlığı ile ilgili olarak bir adım atılması gerektiÄŸini düşündük. Bu proje ile küçük yaÅŸlarda baÅŸlayarak hayatın her noktasında ağız-diÅŸ saÄŸlığı ile beraber genel saÄŸlığını da düşünen ve koruyan nesiller oluÅŸturmak hedeflenmiÅŸtir. Okul öncesi eÄŸitim kurumlarından baÅŸlayarak ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerimizin ağız-diÅŸ saÄŸlığı konusunda sürdürülebilir olumlu davranışlara sahip olması için çalışılacaktır.”
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Bir Adım
Valilik olarak özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diÅŸ saÄŸlığı ile ilgili bir adım atmak için bu projeyi baÅŸlattıklarını ifade eden Vali Özçimen, uygulamada öğrencilere birer diÅŸ macunu ve fırçası dağıtacaklarını, öğretmenlere takip formu doldurtarak proje bitiminde öğrencilere baÅŸarı belgesi verileceÄŸini belirtti. Ana sınıflarından itibaren sabah ve öğle ilk derslerde öğretmenler gözetiminde öğrencilere diÅŸ fırçalama alışkanlığı kazandıracaklarını da açıklayan Vali Özçimen, “EÄŸitim fakültesinde okumakta olan ve okullara gözlem, uygulama gibi konularda gelen öğretmen adaylarının da ağız-diÅŸ saÄŸlığı, doÄŸru diÅŸ fırçalama, el yıkama vb. konularda eÄŸitim almaları ve okullarda öğrencilere bu konuda bilgi vermeleri saÄŸlanacaktır. Sınıf öğretmenleri tarafından velilere konunun hassasiyeti anlatılarak verilecek diÅŸ karnelerinin günlük ve haftalık takibi yapılacaktır. Okullarda yılda iki kez ağız diÅŸ saÄŸlığı taramaları yapılarak ağız diÅŸ saÄŸlığında sorunları olan öğrencilerin tespit edilerek tedavilerinin yapılması saÄŸlanacak, ağız diÅŸ saÄŸlığı koruma alışkanlığı çerçevesinde yılda iki kez diÅŸ hekimi kontrolünün yapılmasının önemi vurgulanacaktır. Bu diÅŸ taraması esnasında hekimlerimiz öğrencilerimizi ağız ve diÅŸ saÄŸlığı konusunda bilgilendirilecektir. Öğretmenlerimizin de öğrencilerin diÅŸ fırçalama alışkanlığını kazanması için ellerinden gelen gayretleri göstereceklerinden de hiç şüphemiz yoktur.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.