Dentiss Logo

Bir tane hedefimiz var: “Bilim”

Günümüz dünyasının en hızlı gelişen alanlarından biri olan internet, artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer aldı. İnternet deyince, kurumsal veya kişisel web sitelerinden, forum ve gruplara pek çok alanı bünyesinde barındırıyor. Türkiye’de dişhekimlerinin kendi aralarında iletişim kurdukları, birikim ve sorunlarını paylaştıkları belki de en fazla üyeye sahip grubu olan TDList yöneticisi Dr. Murat Aydın ile internet ve kendi gruplarına yönelik keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
18.12.2007       12.07.44

Günümüz dünyasının en hızlı gelişen alanlarından biri olan internet, artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer aldı. İnternet deyince, kurumsal veya kişisel web sitelerinden, forum ve gruplara pek çok alanı bünyesinde barındırıyor. Türkiye’de dişhekimlerinin kendi aralarında iletişim kurdukları, birikim ve sorunlarını paylaştıkları belki de en fazla üyeye sahip grubu olan TDList yöneticisi Dr. Murat Aydın ile internet ve kendi gruplarına yönelik keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Kendinizden bahseder misiniz? İnternete olan ilginiz nasıl gelişti?

İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda doktora yaptım. Adana’da bir muayenehanem var. Biliyorsunuz internetin bir okulu yoktur. Herkes gibi klavye tırmıklayarak insan zaman içerisinde sınama-yanılma yöntemi ile bir şeyler öğrenir. Ben de bunu yaptım.

 

TurkDishek e Fakultesi Grubu’nu kurmaya nasıl karar verdiniz? Neyi amaçladınız?

Bu gurubu ben kurmadım. 1997 yılında Dişhekimi Gökhan Yüksel cebinden ücret ödeyerek şu anda ismini anımsayamadığım bir sunucu üzerinde benim teknik desteğim ile bu gurubu kurdu. Sonra benim kucağıma bıraktı. Bir anlamda arkamdan ittiler. 1998 yılında Yahoo sunucuya ilk taşındığımızda 70-80 üyemiz vardı. Sanırım 2005 yılıydı. TDList olan ismimizi eFakülte yaptık. Bu gün (2007 Kasım ayı) itibariyle 1254 üyemiz var. Bir tane hedefimiz var: “Bilim”.

 

Peki, eFakülte gurubunun bu günkü durumu nedir? Kimler üyedir? Neler konuşurlar?

Bu gün gurubumuza üye olan, akademisyenler, yurt içinden ve dışından dişhekimleri, dişhekimliği öğrencileri, eczacılar, ilaç ve depo sahipleri, tıp doktorları bile vardır. Yani eFakülte gurubu sektörü kucaklayan bir oluşumdur. Guruba üyelerin yazdığı her mesaj benim veya Gökhan beyin kalite kontrolünden geçtikten sonra yayınlanır. Seks, siyaset, bilim desteği olmayan hurafeler, geyik ve reklâm ile gurubun kirletilmesine izin vermeyiz. Bütün mesajlar aynı formattadır. Türkçemize uygun şekilde imla hataları tarafımızdan düzeltilmiş olarak yayınlanır. Hepsi belirli bir seviyeyi aşmış mesajlardır. Bu seviyenin altında mesaj gelirse yayınlanmaz. Bir ürün sorulduğu zaman firmalar ürünlerini tanıtırlar. Meslaktaşlar klinikte yaşadığı problemleri anlatır, fikir sorar ve alır. Her soru, her vaka sunumu ve hatta her mesaj saygın bir üslup taşır. Hiç kimsenin bir diğerini aşağılamasına hatta cesaretsizleştirmesine bile müsaade edilmez. Meslektaşlarım yıllar içerisinde kendi aralarında mükemmel bir uyum yakaladılar. Belki inanmayacaksınız ama sadece hizmet ediyorum, mesaj trafiğini yönetir oldum. Gerisini eFakülte üyesi meslektaşlarım yürütüyorlar. Bunun için bir ücret veya pirim almadığımı söylemeye gerek duymuyorum.

 

Sizce dişhekimleri internetten başka nasıl faydalanabilir?

Dişhekimi interneti mesleki anlamda 3 şekilde kullanabilir. Daha doğrusu bir dişhekimine hitap eden 3 tane internet yapısı vardır.

Birincisi forum adı verilen sitelerdir. Bu adresi tıkladığınızda karşınıza gelen pencereden ücretsiz temin edilen bir şifreyi girerek foruma ulaşırsınız. Mesleki konulara göre “pano” diye isimlendirebileceğim sayfalar vardır. Kuron Köprü panosu, endodonti panosu veya oral diyagnoz panosu vesaire. Her üye kendi görüşünü veya sorusunu ilgili panoya yazar. Diğer üyeler eğer bu panoyu takip ediyorsa aynı panoya yanıt yazarlar. Forumlar 2 sebeple eksiktir: Birincisi bir kaç gün internete girmezseniz sizin sorunuza verilen cevaplar panoda alt satırlara itilir, kolayca eskiyebilir, bulup okumanız için aramanız gerekir. İkincisi ilgili panoyu takip etmiyorsa, size cevap verebilecek uzmanlar sizi forum içerisinde duymazlar.

Diğer bir internet yapılanması sitelerdir. Eğer uygun adresleri biliyorsanız yazarsınız ve karşınıza ilgili üniversitenin bilim sayfası gelir. Okursunuz. Bu durumda deneyim ve doğru adreslerin önceden bilinmesi sorunu vardır. Bu yolu seçen meslektaşlarım için çok sayıda diş hekimliği internet site adresini kendi yazdığım bir kitabın ekinde listeledim. Oradan bakabilirler. (Cengiz, Mısırlıgil, Aydın, Mikrobiyoloji. Güneş yayınevi, 2005 sa:1201)

  Üçüncü bir internet yapılanması eposta guruplarıdır. Tek bir tane pano vardır. Kendinizi sınıfta gibi düşününüz. Kalkarsınız ve tahtaya bir soru yazarsınız. Sınıftakiler mecburen ve mutlaka sizi okurlar. Birkaç gün ve hatta aylarca internete girmeyen üye bile sizin mesajınızı bir gün mutlaka okur. Herkes her konuyu takip eder. Nasıl? Güzel bir haberleşme değil mi? İşte ben bunu seviyorum. Türk Diş Hekimliği eFakültesi budur.

 

Türk Diş Hekimliği eFakültesi her diş hekimine yeterli midir?

Bu tamamen dişhekiminin beklentisinin ne olduğuna bağlıdır. Eğer dişhekimliği kanunları, tüzükleri, yasaları, örgütleri ile ilgileniyor ve böyle haberler, fikir alışverişleri beklentisi taşıyorsa bizim gurubumuzu hiç tavsiye etmem. En çok ilk mesajına kadar üye olarak kalacaktır.

  Eğer dişhekiminin sadece bilim beklentisi varsa bizim gurubumuz yeterlidir. Dişhekimliği dergilerinde en son yayınlanan makaleler, henüz dergi abonelerine bile ulaşmadan bizim gurubumuzda yayınlanır, tartışılır. Kongre ve kurs duyuruları yapılır. FDA anonsları ve bültenleri Türkiye’de duyulmadan bizim gurubumuzda yayınlanır. Yan tesir veren ilaçlardan, içeriği veya prospektüsü değişen veya sağlık uyarısı yapılan ilaçlardan önce bizim haberimiz olur. Aylar sonra ülkemizdeki gazetelerde veya dergilerde bu haberlerin çıktığını görürsünüz. Birbirinden değerli akademisyenler gurubumuzda bilgilerini diğer üyelerimiz ile paylaşırlar. Klinikte uygulanabilecek hazır paket bilgiler gurubumuzda yayınlanır. Bu güne kadar yayınlanmış 17200 tane mesajın neredeyse tamamında bilim vardır. Bu mesajları birleştirip konularına göre tasnif edip kitap çıkarmayı düşünen bir meslektaşımızı anımsıyorum. Sanırım teknik zorluklar sebebi ile pes etmiş olmalı. Meslektaşlarımız vakalarını paylaşıp değişik görüşler alır ve klinikte pratik çözümler üretir. Bu sebeple bizim ismimiz Türk Dişhekimliği eFakültesidir. Mezun olduğumuz dişhekimliği fakültesinin sanal biz uzantısı gibi düşünebiliriz. Sadece bilim beklentisi olan bir dişhekimi internetten başka ne ister ki?

Bu gurup (eFakülte) diş hekiminin hayatında legoda eksik olan parçadır. Şimdi siz bana söyleyiniz hedefi tutturabilmiş miyiz?

 

Gelecek için plan ve projelerinizden bahseder misiniz?

eFakülte üyesi meslektaşları birbirleri ile tanıştırmayı isterdim. Bunu zaten kendileri istiyor ve benden talep ediyorlar. Bu amaçla bir web sayfası oluşturdum. Arzu eden üyeler fotoğraflarını ve kimlik bilgilerini o sayfada yayınlıyorlar. Bunu yeterli görmüyorlar.

Yıllık çıkartmak isterdim. eFakülte içerisinde görüştüğümüz öyle faydalı konular var ki... Bu yazıların kaybolmasını hiç istemiyorum. Gönül ister ki böyle değerli bilim yazıları eFakülte yıllığı adı altında yayınlansın ve üye olmayan meslektaşlarımızın da istifadesine sunulsun. Bir konu hakkında uzman olan veya bilgi biriktirenlere yayın fırsatı hazırladım. Arzu edenler bilim makalesi formatında bir konu hakkında yayın yapıyorlar. Bunların yazılı olarak basılmasını isterdim.

  Durum budur. Doğru düğmeye bastığıma inanıyorum. Gelecekte parmağımı bu düğmeden kaldırmayı düşünmüyorum. Daha fazla katılım arzu ederim. Bu davet bir internet gurubuna çağırmaktan ötedir, meslektaşların yuvaya, bilime davet edilmesidir.

 

http://geocities.com/tdlist [email protected]

 

http://groups.yahoo.com/group/TDList


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.