Türkiye’de ilk diş hekimliği eğitim kurumu “Dişçi Mekteb-i Aliyesi”, 22 Kasım 1908 tarihinde kuruldu. Bilimsel diş hekimliğinin kuruluşu kabul edilen bu tarih, her yıl Diş Hekimliği Günü olarak kutlanıyor. Bu günü kapsayan hafta ise “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak diş sağlığının öneminin vurgulandığı etkinliklerle anılıyor. Bu yıl 16-22 Kasım 2020 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, pandemi nedeniyle çoğunlukla dijital bilinçlendirme çalışmalarına ve online kutlamalara ayrıldı.
İstanbul Dişhekimleri Odası’nın 16 Kasım Pazartesi Günü Taksim’de Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak başlattığı etkinlikler, 22 Kasım Pazar günü dijital ortamda yapılan plaket töreni ile son buldu. Kutlama etkinlikleri, tüm dünyayı sarsan pandemi ve İzmir depremi nedeniyle buruk bir şekilde gerçekleştirildi. Hafta boyunca bilimsel ve sosyal konuşmacılar, canlı yayın programları ve meslek sorunlarıyla ilgili online toplantılar düzenlendi.
Diş Hekimleri Çözüm Bekliyor
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) yayınladığı tebrik mesajında, bilimsel diş hekimliğinin 112’nci yılını kutlarken, sorunlara da işaret ediyor: “Ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak topluma verdiğimiz mesajların yanında pandemi döneminin karşımıza çıkardığı sorunları da bir kez daha hatırlatıyoruz. Kamuda hizmet veren diş hekimlerinin filyasyon görevlendirmeleri, filyasyondakilerin sorunları, ADSM’lerde hizmet vermeye devam edenlerin sorunları ve azalan hizmetler nedeniyle hastaların sorunları, serbest çalışan diş hekimlerinin ekonomik ve malzeme temin sorunları bunlardan bazılarıdır”.
Covid-19, Tüm Sağlık Çalışanları için Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilmelidir
Açıklamada, Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekliliğine de vurgu yapılıyor: “Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne 148 sağlık emekçisini kaybettik. Acımız sonsuzdur. Covid-19 hastalığında mesleki maruziyet açısından, sağlık çalışanları içinde en riskli gruplardan birisi diş hekimleridir. Ne yazık ki Covid-19 ülkemizde halen resmi olarak meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir”.
Diş hekimlerinin ve hastaların karşılaştığı birçok probleme dikkat çekilen açıklamada, ekonomik sorunlar, çözüm bekleyen sahte diş hekimi konusu, filyasyon ekiplerinde görev alan diş hekimlerinin yaşadığı tükenmişlik sendromu, meslek örgütlerinin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’na alınmasının gerekliliği gibi önemli başlıklar sıralanmakta.
Meslek Birlikleri Kanunlarına yönelik müdahale söylem ve eylemlerinden kesinlikle ve geri dönüşümsüz olarak vazgeçilmesi gerekliliği hatırlatan Türk Dişhekimleri Birliği, mesleki birliklerin ve odaların görevlerini yerine getirmelerinin demokrasinin güvencesi olduğuna işaret ediyor.
Haber: Elvan Genç (VYG)