Dentiss Logo

Beyazlatma, Dental Yapıları Değiştiriyor

Araştırmacılar, yüzde 35'lik peroksitin potansiyel etkilerini görebilmek amacıyla inceledikleri 56 diş ve dişin yapısının moleküler düzeyde önemli ölçüde etkilendiği duyurdu.
21.01.2013       14.09.16
Brezilya’da yapılan bir çalışmaya göre, beyazlatma maddesi olarak yaygın biçimde kullanılan hidrojen peroksit; mine ve dentinde değişikliklere neden oluyor. Araştırmacılar, yüzde 35'lik peroksitin potansiyel etkilerini görebilmek amacıyla inceledikleri 56 diş ve dişin yapısının moleküler düzeyde önemli ölçüde etkilendiği duyurdu.

Çalışma, ortodontik nedenlerle çekilmiş iki veya dört sağlıklı maksiller ve mandibular birinci küçük azıları olan, 18 ve 25 yaş aralığındaki, sigara içmeyen on erkek ve on kadın ile yapıldı. Beyazlatma grubundaki katılımcıların dişlerine, üç hafta boyunca haftada bir kez yüzde 35'lik hidrojen peroksit uygulandı. Bu dişler son uygulama seansının bitiminden bir gün sonra, kontrol grubundaki katılımcıların küçük azı dişleri ise beyazlatma ajanı uygulaması olmadan ekstrakte edildi.

Araştıma, dişlerin ayrıntılı olarak incelenmesi, peroksitin sert ve yumuşak dental pulpa dokusunun yapısal ve biyokimyasal özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Bunun yanı sıra araştırmacılar, maddenin yüksek asiditesinden dolayı mine ve dentinde önemli ölçüde karbonat kaybı gözlemlediklerini bildirdi. Ayrıca araştırmacılar, beyazlatma ajanının güçlü oksidasyon yeteneğinin,  özellikle dentin içerisindeki protein ve kollajen kaybını indüklediği ve bunun da dentinin mekanik özellikleri etkileyebileceği de belirtti. Beyazlatma yapılmış olan örneklerin, kontrol dişlere göre çok daha düzensiz mine yüzeyine sahip olduğu bulundu.

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, “Düşük konsantrasyonlarda beyazlatıcı kullanımının tamamen güvenli kabul edildiği raporlara rağmen,  verilerimizin analizleri,  yüzde 35'lik hidrojen peroksit kullanımının dental dokuda biyolojik tepkilere yol açarak uzun vadede klinik açıdan olumsuz olabileceğini göstermiştir.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Sonuç olarak “hastanın diş beyazlatma işlemine maruz kalmadan önce potansiyel biyolojik riskler hakkında bilgilendirilmesi gerektiği” belirtildi. Araştırmacılar bahsi geçen çalışmalarını Dental Research Dergisi'nin genel ağ ortamında yayınladı.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.