Dentiss Logo

Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı

Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı tek çatı altında faaliyet gösteriyor olmakla birlikte, Endodonti ve Konservatif Tedavi Bilim Dalları klinik ve akademik çalışmalar olarak tamamen ayrı bir yapılanma içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Konservatif Diş Tedavisi Bilim Dalı’nda 1 doçent, biri askerde olmak üzere 3 yardımcı doçent mevcutken, Endodonti Bilim Dalı’nda 1 profesör, 2 yardımcı doçent ve 3 doktora öğrencisi bulunuyor.
19.02.2010       09.58.13

Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı tek çatı altında faaliyet gösteriyor olmakla birlikte, Endodonti ve Konservatif Tedavi Bilim Dalları klinik ve akademik çalışmalar olarak tamamen ayrı bir yapılanma içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Konservatif Diş Tedavisi Bilim Dalı’nda 1 doçent, biri askerde olmak üzere 3 yardımcı doçent mevcutken, Endodonti Bilim Dalı’nda 1 profesör, 2 yardımcı doçent ve 3 doktora öğrencisi bulunuyor. Endodonti alanında son 20-25 yılda çok önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Üngör, günümüzde kanal tedavilerinin çok daha kolay ve başarılı olarak yapılabilir hale geldiğini belirtiyor.  

 

Sayın Üngör kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1963 Tokat-Niksar doğumluyum. İlkokulu Niksar, orta ve lise öğrenimimi iseTokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nde tamamladım. Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden 1986 yılında mezun oldum. Askerlik sonrası 1989 yılında Selçuk Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Endodonti Bilim Dalı’nda doktora eğitimine başladım ve 1994 yılında tamamladım. Daha sonra aynı bölümde yardımcı doçent, 1988 yılında da doçent oldum. 2000 yılının Eylül ayında Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne geçtim. O tarihten bugüne fakültede Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktayım. 2006 yılında profesör kadrosuna atandım. Evliyim ve iki erkek çocuğum var.  

 

Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nın tarihçesinden bahsederek bugünkü durumu hakkında bilgiler verir misiniz?

Başkent Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı olarak tek çatı altında faaliyet gösteriyor olmakla birlikte, Endodonti ve Konservatif Tedavi Bilim Dalları gerek klinik gerekse akademik çalışmalar olarak tamamen ayrı bir yapılanma içerisinde çalışmaktadır. Lisans öğrencilerimiz de her iki bilim dalında ayrı ayrı preklinik ve klinik staj eğitimi almaktadır. Akademisyen arkadaşlarımızın bilimsel çalışmaları da tamamen kendi dallarına odaklanmaktadır. Tek bir anabilim dalı olarak yapılanmamızın nedeni tamamen başlangıçtaki dar kadro nedeniyledir. Anabilim dalımızda 7 ünit bulunmaktadır. Endodonti bölümünün çalıştığı 4 ünitin hepsi de tek tek farklı odalarda yer almakta ve her odada da birer periapikal röntgen bulunmaktadır. Böylece hastalar kanal tedavisi sırasında koltuklarından kaldırılmamaktadır. Ayrıca iki ünitte digital röntgen (RVG) bulunmakta ve tüm tedavilerimizde mutlaka elektronik apeks bulucular kullanılmaktadır. Preklinikte, içerisinde röntgen çekip banyosunu yapabileceğimiz bölümü olan fantom laboratuvarımız mevcuttur. Konservatif tedavide 1 doçent, biri askerde toplam 3 yardımcı doçent mevcutken, endodontide 1 profesör, 2 yardımcı doçent ve 3 doktora öğrencisi mevcuttur. Bugüne kadar endodontide 2 doktora öğrencisi mezun olmuştur. Tüm fakültemizde olduğu gibi bölümümüzde de doktora eğitimi ücretli olup aynı zamanda tam zamanlıdır.

 Anabilim dalınızda günde ortalama olarak kaç hasta tedavi ediliyor? Geçmiş yıllara oranla hasta yoğunluğu konusunda bugünkü durumunuz nedir?

Günde ortalama 60-70 civarında hasta tedavi edilmektedir. Geçmişte de bugün de hastamız hep yoğundu ve daima uzun randevular vermek zorunda kalıyoruz. Zaten kaliteli endodontik tedavi hizmeti veren tüm resmi kliniklerin her zaman yoğun hasta talebi ile karşılaşacağı muhakkaktır.

 

Anabilim dalı olarak yaptığınız bilimsel çalışmalardan söz eder misiniz?

Anabilim dalımız öğretim elemanlarının Science Citation Index (SCI) tarafından taranan dergilerde toplam 90’a yakın uluslararası ve 50’ye yakın ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış toplam 140 adet makaleleri bulunmaktadır. Anabilim dalımızın sadece son iki yıldaki bilimsel çalışma performansı incelendiğinde; 2008 yılında SCI ve SCI-expanded tarafından taranan uluslararası dergilerde 21, diğer uluslararası hakemli dergilerde 5 adet makalemizin yayımlandığı, ulusal kongrelerde 8 adet sözlü veya poster bildirinin sunulduğu, 2009 yılında ise SCI ve SCI-expanded tarafından taranan uluslararası dergilerde 23 makale, yine 5 adedi uluslararası kongrelerde, 6 adedi ise ulusal kongrelerde olmak üzere 11 adet sözlü veya poster bildirinin sunulduğu görülmektedir. Halen üniversite araştırma fonu tarafından desteklenen 6 ayrı bilimsel projemiz devam etmektedir.

 

Türkiye'deki mevcut dişhekimliği fakültelerinde verilen endodonti eğitimi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ülkemizdeki endodonti eğitiminin iyi düzeyde olduğunu düşünüyorum. Fakat asıl sorun, doğru temel eğitimi alarak mezun olan meslektaşlarımızın bazılarının hastaların yaklaşımları nedeniyle (kanal tedavisine, doğru maddi ve manevi değeri yeterince vermemek) kendilerini bu konuda geliştirmeyip tam tersine körelmeleridir. Toplum maddi ve manevi olarak gelişip kanal tedavisine de doğru oranda önemi verdiği takdirde meslektaşlarımızın daha büyük kısmının da bu konuda aldıkları temel eğitimin üzerine kendilerini daha fazla geliştireceklerine inanıyorum. 

Doktora eğitimi sırasında ise endodontik cerrahi teorik ve pratik uygulamalarına daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yine endodontik tedavili dişlerin restorasyonu konusu da hem lisans hem de doktora sırasında daha önemle işlenmelidir.

 

Endodontinin bugünkü dişhekimliği içindeki konumunu değerlendirerek Türkiye ve dünyada geldiği noktayı özetler misiniz?

Özellikle son 20-25 yılda endodonti dalında çok önemli gelişmeler olmuş ve kanal tedavileri çok daha kolay ve başarılı olarak yapılabilir hale gelmiştir. Ayrıca bu durum genel dişhekimlerinin de bu tedaviyi çok daha başarı ile yapabilmelerini sağlayarak endodontik tedavinin dişhekimliği kliniklerindeki ağırlığını artırmıştır. Diğer taraftan implant bilimi ve teknolojilerindeki gelişmeler de bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Fakat bilimsel gelişmelere ayak uydurmuş ve yenilikleri takip eden başarılı bir dişhekimliği kliniğinde hem implant hem de kanal tedavisi geniş yer kaplayacak, bu da hastaların yaşam kalitelerinin daha da yükseltilebilmesini sağlayacaktır.   

 

Anabilim dalı olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizden bahseder misiniz? 

Hem kısa hem de uzun vadede lisans ve doktora eğitiminde daima çıtayı daha ileri taşımak, bilimsel çalışmalarda hep daha ileri gitmek hedefi taşıyoruz. Ayrıca hastalar için her zaman öncelikle tercih edilen bir kurum olmak arzusundayız.

 

 

Başkent Üniversitesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Akademik Kadrosu

 

Endodonti

Prof. Dr. Mete Üngör (Anabilim Dalı Başkanı)

Yrd. Doç. Dr. Kamran Gülşahı

Yrd. Doç. Dr. Emel Olga Önay

Dr. Dt. Burak İlhan

Dr. Dt. Özgür Genç (Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi)

Dt. Saadet Ünver

Dt. Burcu Özkaya

Dt. Tufan Özaşır

 

Konservatif Diş Tedavisi

Doç. Dr. Neslihan Arhun

Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Yamanel

Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Çelik

Yrd. Doç. Dr. Yonca Korkmaz   Röportaj: Özgür Çilek - VYG Haber Merkezi 

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.