Engin Dental'in ortaklarından Yüksel Engin:
Başarımızın sırrı ayrıntıda gizli
1987'den bu yana faaliyetlerini sürdüren Engin Dental, yurtiçinden olduğu kadar yurtdışındaki dişhekimlerine de hizmet veriyor. Son yıllarda ihracat çalışmalarına ağırlık veren firma ilk defa 2005 yılında katıldığı IDS Fuarı'nda bu yıl da yer aldı. Engin Dental'in kurucu ortaklarından Yüksel Engin, başarılarının ayrıntılı ve titiz çalışmada yattığını belirtiyor.
Engin Dental kurucu ortaklarından Yüksel Engin 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Diş teknisyenliğine küçük yaşlarda başlayarak mesleğin inceliklerini öğrendi. 1987 yılında kardeşiyle birlikte bugünkü firmalarını kuran Yüksel Engin, sektöre katkıda bulunmaya devam ediyor.
Firmanızın faaliyetleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Engin Dental olarak bir diş laboratuvarında yapılmasıgereken bütün çalışmaları sunabiliyoruz. Çekirdekten yetişen biri olarak teknisyenlikteki hızlı gelişime birebir tanık oldum. Mesleğe başladığım ilk yıllarda çakma kronlar yaygındı. 1985'li yıllara kadar devam etti. Bunu altın alaşımlı ve porselen kronlar izledi. Biz de bu süreç doğrultusunda çalışmalar yaptık. Günümüzde ise artık porselen de evrim geçiriyor. Zirkonyum yaygılaşmaya başladı. Kısa bir süre sonra metal altyapının ortadan kalmasından söz ediliyor. Hızlı dönüşümü yakından takip edebilmek amacıyla çeşitli bölümler oluşturduk. Teknisyenlerimiz ayrı bölümler halinde teleskop, zirkonyum, implant, porselen, kron çalışmalarını yürütüyorlar. Daha profesyonel çalıştığımıza inanıyoruz. Genellikle çeşitli şehirlerden dişhekimlerine hizmet veriyoruz. Bunun yanında son 3 - 4 yıldır yurtdışıyla çalışmaya başladık.
Çalıştığınız hekimlere nasıl ulaşıyorsunuz?
Yirmi sayfalık bir tanıtım dosyası hazırladık. Burada kullandığımız malzemelerin özelliklerini, nerelerde üretildiğini, çalıştığımız ürünleri en ince ayrıntısına kadar ifade ediyoruz. Kapı kapı dolaşarak iş toplamıyoruz. Randevu alarak gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde hekimlerimizi bilgilendiriyoruz. Pazarlamadan ziyade dental sektördeki son teknikleri aktarıyoruz. Kongre ve seminerlerde de bu çalışmalarımız devam ediyor.
Dişhekimleriyle çok ilginç ilişkilerimiz var. Mesela normalde bize iş vermeyen bazı hekimler, yakınlarının dişleriyle ilgili çalışmaları bize gönderiyor. Hatta tedavilerinin ardından çeşitli hediyeler gönderenler olabiliyor. Açıkçası buna çok şaşırıyoruz.
Yurtdışına çalıştığınızı söylediniz. Hangi ülkelerdeki dişhekimleriyle bağlantılarınız bulunuyor?
Geçmişte birkaç yurtdışı çalışmamız olmuştu. İşçilik ve teknik olarak çoğu ülkeden aşağı kalır yanımızın olmadığını gördük. Bunlar özgüvenimizi artırdı. İhracat çalışmalarına ağırlık vermeyi kararlaştırdık. 2004 yılında Almanya'nın Düsseldorf kentinde kısa adı ZTSB olan Dişteknisyenliği Servis Bürosu'nu açtık. Ayrıca geçen yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de de bir büro oluşturduk. Üretimimizin yüzde 40'ını bu iki ülkeye ihraç diyoruz. Pazar payımızı daha da geliştirmek açısından 2005 IDS Fuarı'na katıldık. Bu yıl da orada stand açtık.
Yurtdışı tecrübelerimizde şunu çok iyi gözlemledik ki, eğer yabancı hekimlere iş yapıyorsanız son derece dikkatli ve titiz çalışmanız gerekiyor. Bakış açıları çok farklı. Konuya hakim olmanız önemli. Biz de ayrıntıları gözden kaçırmadan faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Engin Dental olarak benimsediğimiz çalışma felsefemiz var: Başarının sırrı ayrıntıda gizlidir.
2005 yılında ilk defa katıldığınız IDS Fuarı nasıl geçmişti?
Sizin de bildiğiniz gibi IDS, dental sektörde dünya genelinde yapılan en geniş kapsamlı fuardır. İki yılda bir gerçekleştirilen bu organizasyona ilk olarak 2005 yılında katılmıştık. Fuarda yer almamızın en önemli amacı yurtdışı pazar payımızı artırmak ve laboratuvarımızı daha iyi tanıtabilmekti. İlk fuarımız olmasına rağmen beklentilerimizin üzerinde ilgiyle karşılaştık. Önemli oranda geri dönüşlerimiz oldu. Özellikle Almanya'nın değişik bölgelerinden dişhekimleriyle tanışma fırsatı yakaladık.
Geçtiğimiz günlerde yapılan ve sizin de katıldığınız IDS Fuarı nasıl geçti, beklentilerinizi karşıladı mı?
IDS 2007 20 - 24 Mart tarihlerinde Köln'de yapıldı. Almanya ve İsveç bürolarımızın temsilcileriyle birlikte altı kişi olarak fuarda bulunduk. Attachement, geschiebe ve implant sistemleri başta olmak üzere yaptığımız bütün dental ürünleri sergiledik. İki yıl önceki fuarla pazar payımızı genişletmeyi başarmıştık. Bu fuarda 3 - 4 misli ilgiyle karşılaştık. Hindistan, ABD, Hollanda, İspanya'dan ziyaretçilerimiz oldu. İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nden Prof. Dr. Şükrü Şirin ve Prof. Dr. Murat Aydın standımıza uğradı. Çalışmalarımızı çok beğendiler. Artık pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Almanya'ya komşu ülkelerden hekim ve polikliniklere ulaşmayı planlıyoruz. Firma olarak tüm Türk dişhekimlerinin bundan sonraki IDS Fuarlarını ziyaret etmelerini isteriz. Çünkü teknolojik ve bilimsel anlamda bünyesinde çok büyük potansiyeli barındırıyor. Ayrıca katılımcı olarak 24 Türk firması fuarda bulundu. Bunlardan birkaçı bizim gibi dental laboratuvar firmasıydı. Bu sayısının daha da artmasını arzuluyoruz. Ne kadar fazla firmayla bu organizasyonda bulunursak, dişhekimliği sektörümüz de bu durumdan olumlu yönde etkilenecektir.
Tanıtım çalışması olarak neler yapıyorsunuz?
Daha önce de ifade ettiğim gibi tanıtım dosyalarımız önemli bir işlev görüyor. Katalog çalışmaları yapıyoruz, numune sunumları gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızın her zaman arkasında olduğumuzu göstermeyi istiyoruz. Tabii ki sektörel dergilerde ilanlarimız yayımlanıyor. Bu noktada Vestiyuer Yayın Grubu'na teşekkürlerimi belirtmeliyim. Doğru yayın politikasıyla sektöre önemli katkılar yapıyorsunuz. IDS'den sonra Kasım ayında İsveç'te yerel bir fuara katılacağız. Sonuçta bu ülke de bizim ihracatımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Kısaca hedeflerinizden bahseder misiniz?
Hedefimiz sürekli olarak gelişmeye devam etmek. İlerleyen dönemde kapasite artırımı gündeme gelirse ona göre bir strateji belirleyeceğiz.