VESTA | Vestiyer Akademinin organize ettiği 2. Asisdent Sempozyumu, 11 Nisan 2010 Pazar günü İstanbul Sefaköyde bulunan Radisson SAS Hotelde gerçekleştirildi. Türkiyenin çeşitli şehirlerinden ve KKTCden 120 dişhekimi yardımcısının katıldığı etkinlikte yapılan sunumlar katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Gün boyu olarak gerçekleştirilen sempozyumda çeşitli konularda yapılan konuşmalarda yardımcı personelliğin Türkiyedeki durumu masaya yatırıldı ve önemli bir meslek dalı olduğunun altı çizildi. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak yardımcı personellikte dünyada yapılamakta olan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verildi. Bunun yanı sıra yine sempozyumda dişhekimi yardımcılarının mesleki çalışmaları sırasında bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken konular üzerinde duruldu.
Tanınmış isimlerden güncel sunumlar
Asisdent Sempozyumu için titiz bir çalışma yürüten VESTA her zaman olduğu gibi yine içerik bakımından zengin bir organizasyon hazırladı. Birincisinde olduğu gibi bu yılki sempozyumda da alanlarında bilinen yetkin isimler çeşitli konularda hazırladıkları sunumları yardımcı personeller ile paylaştılar.
Sempozyumun ilk konuşmasını Asisdent Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı ve Asisdent Dergisi Editörü Dr. Mustafa Bekerecioğlu dişhekimliğinde infeksiyon kontrolünü anlattı. Konuşmasında, dişhekimliğinde hastalarla doğrudan iletişim kurulduğundan ve tedavi esnasında enfeksiyon yani bulaşıcı olarak kabul edilen kan, tükürük ve vücut artıklarıyla temas edildiğinden ötürü bulaşıcı hastalıkların diğer insanlara bulaşma ihtimalinin çok yüksek olabileceğinin altını çizen Bekerecioğlu, yardımcı personellerin böyle durumlarda neler yapmaları ve nasıl hareket etmeleri erektiğini açıklayan güncel sağlık bilgilerini açıkladı.
Organizasyonda ikinci konuşmayı yapan Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Ünsal, Havada kapılan dişhekimi yardımcısı olabilmeniz için implant konusunda bilmeniz gereken 10 madde isimli sunumuyla katılımcılara implant asistanlığıyla ilgili önemli ipuçları verdi. Geçtiğimiz Haziran ayında yayınlanan Pratik Dişhekimliği İmplantolojisi kitabının yazarı Dr. Mehmet Dalkız ise yaptığı konuşmasında, dişhekiminin beklentileri ve hekimden beklentileri ve dişhekimi yardımsının beklentileri ile yardımcı personelden beklentileri anlattı. Sempozyumun öğleden sonraki ilk oturumunda İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Ağız, Diş Sağlığı Programı ile Diş Protez Programı Öğretim Görevlisi Dr. Uğur Ergin söz aldı. Dişhekimliğinde yaralanma çeşitleri ve yaralanmadan çalışma yöntemleri, yaralanma sonrası yapılması gerekenler isimli konuşmasında Ergin, yaralanma protokolleri hakkında önemli ve güncel yaklaşımlar hakkında önemli bilgiler verdi.
İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ortho Dergisi Editörü Prof. Dr. Nil Cura "Ortodonti Uygulamalarında Yardımcı Personelin Rölü" konulu bir sunum yaptı. Curanın konuşması büyük ilgi çekerken katılımcılar sordukları sorularla ortodonti asistanlığıyla ilgili merak ettiği noktalara ilişkin cevaplar aldılar.
Prof. Dr. Nil Curanın ardından konuşan İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Ağız, Diş Sağlığı Programı Başkanı Prof. Dr. Emel Derviş dişhekimliğinde takım çalışması konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Sunumunda dişhekimliği mesleğinde dişhekimi ve dişhekimi klinik yardımcısı arasında yakın çalışmanın paylaşımcı bir takım oluşturmasıyla gerçekleşeceğini vurgulayan Derviş, yardımcı personellerin kaliteli bir ağız sağlığı hizmeti verilmesinde hekimin etkinliğini artıran en önemli üyelerden biri olduğunu belirtti. Asisdent Sempozyumu YTÜ Öğretim Üyesi İsmail Coşkunun dişhekimliği asistanlarına yönelik olarak temel tıbbi fotoğrafçılık bilgilerini sunduğu konuşmasıyla sona erdi. Asisdent Sempozyumunda sunum yapan konuşmacılar ile katılımcı yardımcı personeller organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek sempozyumun yardımcı personellik mesleğine çok şey kazandıracağını ifade ettiler. Yardımcı personeller, özellikle gelecek yıl daha büyük katılımın olacağı geniş kapsamlı bir sempozyumun yapılması gerektiğini söylediler.