Dentiss Logo

Alzheimer’ın Sebebi Diş Eti Hastalıkları Olabilir

 Yeni araştırmalar, diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin beyne zarar verebileceğine işaret ediyor. Sebep sonuç ilişkisi tüm detaylarıyla ortaya konamasa da genel sağlık üzerindeki etkileri dikkate alındığında, ağız ve diş sağlığı daha fazla önem kazanmakta.
16.05.2019       15.53.47

Alzheimer hastalığının sebebi henüz bilinmiyor. Yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve çeşitli enfeksiyonlar hastalığın nedeni olabilir. Kesin olan şu ki demans, yaşlılığın kaçınılmaz bir parçası değildir. Alzheimer gibi hastalıklardan kaynaklanır ve dünyadaki beşinci en büyük ölüm nedenidir.

 

Alzheimer hastası veya şüphesi taşıyan canlı veya ölmüş hastalardan alınan beyin dokusu, omurilik sıvısı ve tükürük örneklerini inceleyen bilim insanları ilgi çekici sonuçlara ulaştı. Science Advances Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma, kronik diş eti iltihabına yol açan Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin, Alzheimer hastalarının beyninde, hasta olmayanlara göre daha yüksek seviyelerde görüldüğünü ortaya çıkardı.

 

Hastalığın nedeninin belirlenmesi üzerine yapılan araştırmalar, tedavisini sağlayabilmek açısından büyük önem taşıyor. Bu bakteriyel enfeksiyonu temizlemek ve beynin bozulmasını önlemek için bir ilaç üzerinde çalışılıyor. Diş eti iltihabına neden olan bakterinin beyni nasıl etkilediği henüz bilinmiyor. Diş eti iltihabına yol açan bakteri ve bunların salgıladığı zararlı proteinler Alzheimer'a yol açmak yerine onun sonucu da olabilirler.

 

Bu konuda Tayvan'da yapılan bir başka araştırmada, 10 yıl veya daha uzun süreli kronik diş eti hastalığı olanların Alzheimer olma ihtimalinin yüzde 70 daha fazla olduğu görülmüştü. Uykunun hastalık üzerindeki etkili olduğunu gösteren araştırmalar da var.

 

İngiltere'deki Alzheimer Araştırmaları Vakfı, bir bakterinin Alzheimer'ın tek nedeni olacağını düşünmediklerini bildirdi. Sebep sonuç ilişkisi tüm detaylarıyla ortaya konamasa da genel sağlık üzerindeki etkileri dikkate alındığında, uzmanlar ağız ve diş sağlığına daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.