Dentiss Logo

Akdeniz Oral Lazer Kongresi, 3-4 Mayıs’da İstanbul’da yapılacak

Bir grup akademisyen ve klinisyenin bir araya gelerek 2006 yılında kurduğu Oral Lazer Derneği’nin (OLUD) başlıca amacını, “Türk dişhekimlerinin oral lazer uygulamaları konusunda bilgi ve yeteneklerini geliştirerek dişhekimliği mesleğinin standardını yükseltmek” olarak açıklayan Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nükhet Berk ile hem derneklerini hem de Mayıs ayında yapılacak Akdeniz Oral Lazer Kongresi’nin ayrıntılarını konuştuk.
31.03.2008       11.51.32

Bir grup akademisyen ve klinisyenin bir araya gelerek 2006 yılında kurduğu Oral Lazer Derneği’nin (OLUD) başlıca amacını, “Türk dişhekimlerinin oral lazer uygulamaları konusunda bilgi ve yeteneklerini geliştirerek dişhekimliği mesleğinin standardını yükseltmek” olarak açıklayan Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nükhet Berk ile hem derneklerini hem de Mayıs ayında yapılacak Akdeniz Oral Lazer Kongresi’nin ayrıntılarını konuştuk.

 

Dr. Nükhet Berk, 1 Nisan 1954’te Samsun’da doğdu. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1983 yılında aynı fakültenin Ortodonti Anabilim Dalı’nda ortodonti doktorasını tamamladı. 1995 yılına kadar Ankara’daki muayenehanesinde ortodonti uzmanı olarak çalışan Berk, sonrasında Denta Form Sağlık Hizmetleri’ni kurarak multidisipliner çalışmaya adım attı.  ESOLA Lazer Akademisi modul I, modul II  ve modul III eğitimlerini alıp 150 saatlik lazer eğitimini tamamladıktan sonra Aralık 2004’te Viyana Üniversitesi’ndeki sınavı geçerek  ESOLA Lazer Akademisi’nden master  belgesini almaya hak kazandı. Nükhet Berk, 2006 Eylül ayından itibaren SOLA’nın Türkiye delegeliğini, 2007 Şubat’ından itibaren de Oral Lazer Uygulamaları Derneği’nin (OLUD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

 

Kuruluşundan itibaren Oral Lazer Uygulamaları Derneği'nin amaçlarını ve çalışmalarını anlatır mısınız?

 

Bir grup akademisyen ve klinisyen bir araya gelerek 30 Kasım 2006 tarihinde Oral Lazer Uygulamaları Derneği’ni (OLUD) kurduk. Farklı dalga boylarında ve markalardaki lazerleri kullanan veya dental lazer kullanımına ilgi duyan akademisyenlerle klinisyenleri derneğimize üye olmaya davet ederek Türkiye’nin en geniş tabanlı, tarafsız ve güçlü lazer derneği olmayı hedeflemekteyiz.

 

OLUD I. Olağan Genel Kurulu 18 Şubat 2007 tarihinde Ankara’daki dernek merkezimizde toplanmış ve oy birliğiyle, Dr. Nüket Berk, Prof. Dr. İlknur Tanboğa, Prof. Dr. Murat Türkün, Prof. Dr. Hakkı Tanyeri, Doç. Dr. Gülay Vural, Doç. Dr. Bayazıt Bağcı ve Dişhekimi Timur Ertekin yönetim kurulu üyeliklerine seçilmişlerdir. Derneğimizin amacı; ülkemiz dişhekimlerinin oral lazer uygulamaları konusunda bilgi ve yeteneklerini geliştirerek dişhekimliği mesleğinin standardını yükseltmek, dergi, kurs, toplantı, radyo-televizyon programları aracılığıyla halka ve dişhekimlerine uyarıcı ve eğitici yayınlar yaparak dişhekimliğinde lazer uygulamalarının önemini vurgulamak, ülkemizde ve başka devletlerdeki derneklerle ilişki kurarak çalışmalarından yararlanmak, ilgili toplantı ve kongrelere katılmak suretiyle o­nlarla işbirliği olanağı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda ESOLA (Europian Society for Oral Laser Applications) Başkanı Prof. Dr. Andreas Moritz ile temasa geçilerek derneğimizin ESOLA tarafından afiliye olması sağlanmıştır. Lazer eğitimleri veren Viyana Üniversitesi bazlı bu büyük kuruluş tarafından tanınmak bizlere çok büyük katkılar sağlamaktadır.

 

Derneğimiz ilk faaliyetini 3-5 Haziran 2007 tarihinde Antalya Wow Otel Kremlin Palace’de OLUD I. Sempozyumu’nu düzenleyerek gerçekleştirdi. 3 ve 4 Haziran’da da ESOLA Akademisi öğretim üyeleri tarafından 1.5 günlük ESOLA I. Modul sertifikasyon kursu düzenlendi. Yeni bir dernek olmamıza rağmen 3-4 Mayıs 2008 tarihinde The Plaza Otel Istanbul’da  pek çok yerli ve yabancı katılımcı ve konuşmacının yer alacağı Akdeniz Oral Lazer Kongresi’ni düzenliyoruz.

 

Türkiye ve dünya dişhekimliğinde lazerin geldiği noktayı özetler misiniz? Lazer dişhekimliğinde hangi durumlarda kullanılmalıdır? 

 

İlk lazer cihazı 1960 yılında Amerika’da Theodore Maiman tarafından geliştirilmiştir. 1980’lerin başından itibaren de lazerler dişhekimliğinde kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıçda karbondioksit lazerler (CO2), Nd:YAG ve Diode lazerler yumuşak doku cerrahileri, periodontoloji ve endodontide de kullanılmaya başlanmıştır. Bu lazerler ile sert dokuda çeşitli çalışmalar yapılmış ancak başarılı sonuçlar elde edilememiştir. 1990’ların başında Er:YAG lazerlerin dişhekimliğinde de kullanılmasıyla sert doku uygulamalarında da lazer kullanımı başlamıştır. 1997 yılında Amerika’da FDA ilk kez Er:YAG lazerlerin kavite  preperasyonlarında kullanımına izin vermiştir. En son olarak sadece dişhekimliğinde kullanılması için Er,Cr:YSGG lazerler üretilmiştir.

 

Dişhekimliğindeki lazer uygulanmaları, her geçen gün konvansiyonel metotlara daha iyi birer alternatif olmaya başlamış ve böyle de devam edecektir. Yurtdışındaki pek çok üniversitede artık lazer dişhekimliği öğrenci eğitimine de girmiş ve gelecekte daha da hızlı çalışma sağlamaları adına çalışmalar sürdürülmektedir. Yumuşak doku lazerleri: Biyostimülasyon, ağrı ve ödemin azaltılması, her tür yumuşak doku insizyonu ve şekillendirilmesi, aft, uçuk tedavilerinde, beyazlatma, kanal içi ve dişeti cebi sterilizasyonunda,  Sert doku lazerleri ise her tür yumuşak doku, kemik operasyonu, mine, dentin ve sement şekillendirilmelerinde ve kavite preperasyonlarında kullanılmaktadır.

 

3-4 Mayıs 2008 tarihlerinde İstanbul'da Akdeniz Lazer Kongresi'ni gerçekleştireceksiniz. Kongrenin amacı, kapsamı ve içeriğinden bahseder misiniz?

 

Oral Lazer Uygulamaları Derneği, özellikle akademisyenlerle klinisyenlerin bir araya geldiği, arkamızı bir lazer firmasına dayamadan, bilimsel dayanağını Viyana Üniversitesi bazlı ESOLA Lazer Akademisi’nden alan geniş tabanlı bir dernektir. Kurucu üyelerimiz arasında Türkiye’ye girmiş tüm lazerlerin kullanıcılarından hekimler bulunmaktadır. Çok genç bir dernek olmamıza rağmen 3-4 Mayıs 2008 de The Plaza Otel Istanbul’da Akdeniz Oral Lazer Kongresi’ni düzenleyeceğiz. Kongre ana dili İngilizce’dir ve simültane tercüme yapılacaktır. Dişhekimliğinde kullanılan lazerlerin yumuşak ve sert doku uygulamalarına yer verilecektir. Bu kongrenin davetli konuşmacıları dışında gerçek anlamda uluslararası olmasına çaba harcıyoruz. Şu anda Bulgaristan, Yunanistan, Hollanda, İsviçre, Ürdün, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden kayıt olan doktorlar bulunuyor. Yurt dışından davet ettiğimiz değerli konuşmacılardan kesinleşen isimler şunlar:

 

Prof. Dr. Andreas Moritz (SOLA Başkanı, Viyana Üniversitesi Tedavi, Endodonti Böl.), Prof. Dr. Luc Martens (Gent Universitesi, Belçika, Dünya Pedodonti Derneği Başkanı), Dr. Norberto Berna (Roma Universitesi, cerrah), Dr. Martin Strassl (Viyana Üniversitesi Fizik Bölümü), Dr. Stewart Rosenberg (ABD, Dünya Minimal Invasive Dentistry Derneği Başkanı).

Ayrıca kongre sırasında katılımcılarımız, çeşitli lazer firmalarının farklı dalga boylarındaki lazerlerini yakından tanıma, çekilmiş dişler üzerinde deneme ve firmaların düzenleyeceği workshoplar’a ücretsiz olarak katılma şansına sahip olacaklar.

 

 

Kongrenin tanıtım ve pazarlama çalışmaları anlamında neler yapıldığını kısaca anlatır mısınız?

 

Derneğimiz Viyana Üniversitesi bazlı SOLA ile kardeş dernektir. Öncelikle kongremizin duyurusu SOLA web sitesinde de yayınlanmaktadır. Belirli aralıklarla SOLA’ya afiliye dernek başkanlarıyla Viyana’da yaptığımız toplantılar sırasında duyurularımız ülkelerindeki hekimlere iletilmek üzere bu başkanlara da dağıtılmıştır.

 

Ayrıca yedi yıldır Dünya lazer camiası içinde olan bir kişi olarak, yurtdışından tanıdığım hekimlerin duyurularımızı kendi meslektaşlarına iletmeleri sağlanmıştır. Sekreteryamızca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok hekimin e-posta adreslerine bilgilendirme mesajları gönderilmiştir. Kongre posterleri çeşitli üniversitelere asılarak personelin bilgilenmesi sağlanmıştır. Çeşitli Dişhekimliği dergilerine verilen duyuru ve röpörtajlarla da geniş çaplı duyurum hedeflenmiştir.

 

Dernek olarak kısa ve uzun vadeli plan ve projelerinden söz eder misiniz? 

 

Dernek olarak ilk hedefimiz ülkemiz hekimlerini, dişhekimliğinde lazer kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve temel eğitimleri vermektir. Bu eğitimler kongrelerle ve kısa aralıklarla düzenleyeceğimiz tarafsız kurslarla olacaktır. Üniversitelerle ortaklaşa bilimsel çalışmalar yapıp bu çalışmaları yurt dışındaki üniversitelere ve dergilere taşımak da ikincil hedefimizdir.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.