Dentiss Logo

Ağız Lezyonu Kovid-19 Belirtisi Değil

Virüsün vücuda alınma noktası olan ağzın temiz tutulması, salgın ile mücadele ettiğimiz şu günlerde büyük önem taşıyor. Koronavirüs’ün vücuda en kolay şekilde girme yollarının ağız, burun ve gözler olduğuna dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Caner Yeğin, Kovid-19’a karşı ağız bakımının da önemli olduğunu belirtti.
30.04.2020       21.15.11
Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Caner Yeğin, gün içerisinde kullanılan maskenin çıkarılması sonrasında ellerin ve yüzün yıkanmasının yanı sıra diş ve dilin de fırçalanması gerektiğini belirtiyor. Dr. Caner Yeğin’in ağız bakımıyla ilgili tavsiyeleri şöyle:  
“Dişlerimizi titreşim ve süpürme hareketleri ile fırça dişlerin tüm yüzeylerine temas edecek şekilde, dişlerin üzerine aşırı bir kuvvet uygulamadan fırçalamamız yeterli olacaktır. Dilimizin üst kısmını da fırçalamayı unutmamamız gerekir. Ara yüz fırçaları veya diş ipiyle ara yüz temizliğinin yapılması günlük rutin ağız bakım uygulamalarının ayrılmaz parçasıdır. Diş fırçalarımızı dişlerimizi fırçaladıktan sonra su ile iyice yıkamamız yeterlidir. İki fırçalama arasında diş fırçasının kurumama ve nemli kalma olasılığı nedeniyle iki ayrı fırça kullanılması önerilebilir.”

Ev içerisinde birkaç kişi yaşıyorsa herkesin kendine ait diş macunu olabileceğini belirten Dr. Caner Yeğin, “Bu şekilde kişiler arasında temasa bağlı bulaşma riskini de önlemiş oluruz” dedi.

Pandemi günlerinde getirilen bazı kısıtlamalar nedeniyle bireylerin zamanlarının çoğunu evde geçirmesinin öğün sayısını artırdığına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Caner Yeğin şu uyarıları yaptı: “Evde geçirdiğimiz boş zamanlarımızda sürekli bir yemek yeme isteği oluşuyorsa asitli içeceklerden özellikle uzak durmaya dikkat etmemiz gerekir. Mümkün olduğunca beslenmemize dikkat etmeli ve şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalar yerine lifli gıdaları tercih etmeliyiz.”
 
Koronavirüslerin tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleri olduğunu anlatan Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Caner Yeğin, “Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalar ve yaptığımız literatür taramalarına bağlı olarak Covid-19 virüsünün spesifik bir ağız lezyonu bulgusuna rastlanmamıştır. Covid-19’un belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gelişebilmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.