Dentiss Logo

Ağız-Diş Araştırması ile Dünya Sağlık Örgütü’ne

Yakın DoÄŸu Ãœniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi, KKTC’nin ağız ve diÅŸ saÄŸlığı profilinin belirlenmesine yönelik olarak sürdürdüğü çalışmaları, basın toplantısı düzenleyerek duyurdu. Çalışmanın tamamlanmasının ardından KKTC’nin YDÃœ ile Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne gireceÄŸinin müjdesi de verildi.
15.02.2014       12.13.48
Yakın DoÄŸu Ãœniversitesi LefkoÅŸa Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; YDÃœ DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi, toplumun ağız ve diÅŸ saÄŸlığı profilinin belirlenmesine yönelik olarak sürdürdüğü bilimsel çalışmaların yanı sıra Lapta Belediyesi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸi taramanın sonuçlarını düzenlediÄŸi basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaÅŸtığı belirtildi.

Açıklamada, YDÃœ Mütevelli Heyeti BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Ä°rfan S. Günsel, Lapta Belediye BaÅŸkanı, KKTC BaÅŸbakanlık Devlet Planlama Örgütü, İçiÅŸleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Kıbrıs Türk DiÅŸ Tabipleri Odası temsilcileri ile hastane yöneticilerinin de hazır bulunduÄŸu toplantıda konuÅŸan BaÅŸhekim Prof. Dr. Hikmet Solak’ın, baÅŸlanılan bu çalışma ile toplumun ağız, diÅŸ saÄŸlığı profilinin çıkartılacağını ve bunun da ülkede saÄŸlık alanında ileriye dönük yapılacak planlamalara büyük katkısı olacağına inandıklarının altını çizdiÄŸi belirtti. Çalışmanın tamamlanmasının ardından KKTC’nin YDÃœ ile Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne de gireceÄŸinin müjdesini verdiÄŸi kaydedildi.

Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla BerberoÄŸlu da konuÅŸmasında, Yakın DoÄŸu Ãœniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nin KKTC profili için yapacağı çalışmanın pilot uygulamasını Lapta Belediyesi sınırları içinde gerçekleÅŸtirdiklerini anlatarak, Lapta Belediye BaÅŸkanı Fuat Namsoy’a gösterdiÄŸi duyarlılıktan ve yardımlarından ötürü teÅŸekkür etti.

Aralık 2011, Mayıs 2012 tarihleri arasında; Lapta, Kayalar, Sadrazamköy, Akdeniz, Çamlıbel, Kozanköy, AlemdaÄŸ, Tepebaşı, Hisarköy, Koruçam, Kozan, Karşıyaka, Kayalar’da gerçekleÅŸtirilen ağız diÅŸ saÄŸlığı profil çalışmasında 735 hastanın tarandığını belirten BerberoÄŸlu, elde edilen bilimsel sonuçların da makale olarak yayına kabul edildiÄŸini söyledi.

Lapta Ağız ve Diş Profilinden Bazı Sonuçlar:

Toplamda 735 birey muayene edildi ve anket formu dolduruldu. DiÅŸ fırçasına sahip olma oranı %85. Hiç fırçalamayanların oranı ise %8.31. Hayatında hiç diÅŸ hekimine gitmemiÅŸ %5,85. Bireylerin %15’inin ağızlarında hiç diÅŸ yok. 20 ve daha üzeri sayıda diÅŸ %51. %70’ten fazlasında en az bir çürük diÅŸ var. Sadece yarısına dolgu yapılmış.

Sonuç Olarak:

Lapta bölgesinde en büyük dental sorun diş çürükleri. Oral hijyen ve doğru beslenme açısından yetersizlikler var. Koruyucu diş hekimliği çalışmalarına önem verilmesi, halkın rutin kontroller için diş hekimine gitmesine özendirilmesi. Dental tedavi hizmeti veren kuruluşların kapasitesinin arttırılması.

 

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.