Dişhekimliğinde yeni tedavi yöntemleri ve teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde, bu tedavi yöntemlerini ve teknoloji harikası cihazları takip etme konusunda dişhekimlerine ve cihazları pazarlayan firmalara önemli görevler düşüyor. Cihazların doğru kullanımı ve cihazlardan maksimum fayda sağlama konusunda verilen eğitimler bu anlamda büyük önem taşıyor.
Firma olarak cihazlarının doğru şekilde kullanımını ve dişhekimleri tarafından yakından takip edilmesini sağlamak amacıyla kurslar düzenleyerek dişhekimliği eğitimine katkı sağlayan ADT Dental, 5 - 8 Mart tarihlerinde İstanbul Topkapı'daki Holiday Inn Hotel'inde bir kurs düzenledi. Amanngirrbach firmasının ürettiği Artex artikülatörlerini Türkiye'ye getiren ADT Dental'in organize ettiği ve Almanya'dan gelen diş teknisyeni Dietar Schaan tarafından verilen eğitimlere çeşitli şehirlerden elli civarında dişhekimi ve teknisyen katıldı. Arkilatör ve yüz arkını inceleyen katılımcılar, kendi üzerinde deneyerek sistemin özelliklerini ve kullanılışını öğrendiler. Firma olarak yedi yıldır Artex artikülatörlerinin distribütörlüğünü yaptıklarını belirten ADT Dental Pazarlama ve Tanıtım Sorumlusu Erkan Sazlı, geçen yıl başlattıkları kursların ikincisini yaptıklarını dile getirdi. Sistem sayesinde ağzın normal kapanışının doğru biçimde taklit edildiğini söyleyen Sazlı, 'Böylece hastanın ağız içiyle ilgili veriler elde edilerek model üzerine aktarılıyor. Protez, köprü gibi restoratif işlerde yüzde 100'lük başarı sağlanıyor. Çenelerdeki eklem şikâyetleri ortadan kalktığı gibi hasta - hekim ilişkisi olumlu yönde gelişiyor' dedi. Erkan Sazlı kursların önümüzdeki dönemlerde sayısını artırmak istedikleri sözlerine ekledi.
Kursiyer dişhekimi ve teknisyenler ise, artikülatörler ve yüz arkının avantajlarını ve çalışma şeklini yakından takip edebilmek adına kursun gerçekleştirilmesinden memnun olduklarını söylediler.
Hastanın ağrısız arkadaşlarıHassas hareket simülatörleri olan Artex artikülatörleri, diş teknisyeni ve hekimler için 'hastanın ağrısız arkadaşları' olarak kabul ediliyor. Dayanıklı karbon fiber materyalinin kullanıldığı üründe taban, üst ve arka kısım üzerinde çalışma pozisyonu bulunuyor. Kullanılabilir yüksekliğin 10 mm. artması nedeniyle üst model için daha fazla alan kazandıran sistem, geliştirilmiş yeni dizaynı sayesinde tüm bölgelerden optimum görüş elde edebiliyor. Pratik ve güvenilirliği nedeniyle tercih edilen atrikülatörlerde, hasta hareketlerinin taklit edilerek çalışılması için bir yüz arkı gerekiyor. Bu sebeple üretilen Artex yüz arkı, sadece iki dakika içerisinde kranium/aks ilişkisini hastanın anatomisine göre belirleyebiliyor. Yüz arkı kaydı fonksiyonel bozuklukların teşhisi ve tedavisinin yanı sıra, hasta başında harcanan uyulmama sürecini azaltıyor. Kaydın laboratuvara emniyetli bir biçimde transfer edilebilmesi için universal eklem ve ısırma çatalı yüz arkından çıkartılarak transfer standına takılıyor ve alçıyla fiske ediliyor. Alçı donduktan sonra universal eklem çıkarılıyor. Veri bu şekilde laboratuvara taşınırken muayenehanedeki hekim de alçıyla çalışmaktan kurtuluyor.